У Києві жорстоко побили знімальну групу «Стоп корупції». Як зазначають учасники події, за нападом стоять піщані браконьєри. А сталося це у ніч з 24 на 25 січня на точці незаконного видобутку піску, що на столичних Видубичах. Журналісти разом із двома правозахисниками прибули на місце, де незаконно видобувають пісок. Там їх зустріли озброєні молодики, які забезпечували проїзд вантажівкам з награбованим.
«Терміново! Сьогодні список Гандзюк міг поповнитись. На Видубичах було скоєно напад на знімальну групу «Стоп корупції». Журналісти, разом з двома правозахисниками, прибули на точку, де крадуть пісок. Там їх зустріли озброєні молодики, які забезпечували проїзд вантажівкам з награбованими копалинами. Бандити приснули газом в обличчя журналісту, повалили на сніг і почали гамселити. Була стрільба та погрози, що наступного разу вб’ють. Авто, на якому активісти привезли журналістів, порубали. В буквальному сенсі. Журналісту вибили зуба, в оператора гематома на потилиці, провали в пам’яті. Один з постраждалих активістів — ветеран полку «Азов», учасник бойових дій.
Зловмисники забрали сумку з документами та грошима одного з побитих і поїхали геть. Поліція оголосила план-перехоплення по місту Київ. Нагадаю, на Видубичах найбільша в столиці незаконна точка видобутку піску. Її річний обсяг — 100 млн грн. Ця земля була в оренді у компанії «Мостобуд». Прошу репост», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці координатор громадської організації «Стоп корупції», журналіст Роман Бочкала.

Автомобіль журналістів порубали сокирою і розбили скло.

Постраждалий активіст Олександр Золотнюк.

Фото зі сторінки Романа Бочкали у Фейсбуці та сайту http://stopcor.org

Як пізніше стало відомо, одним із жорстоко побитих є Олександр Золотнюк. Напередодні він як учасник АТО отримав відзнаку Президента України. Утім, як бачимо, це аж ніяк не врятувало його від «тітушок». Саме йому бризкали в обличчя газом, жорстоко били та завдали численних травм.

Правоохоронці пізніше заявили про 9 затриманих. Активісти також зазначають, що серед підозрюваних — скандально відомий столичний рекетир Михайло Бурда, який уже відбував покарання за вимагання грошей у підприємців.
Варто зазначити, що у промзоні на Видубичах тривалий час видобувають пісок. Займалося цим ТОВ «Мостобуд». У столичній міськраді підрахували, що це завдавало громаді Києва збитків на 100 мільйонів гривень щороку. Наприкінці 2018 року Київрада розірвала договір оренди ділянки з браконьєрами. Утім, вони у супроводі охорони продовжили вивозити пісок з території промзони. Для з’ясування ситуації туди й навідалися журналісти.
Поліція Києва повідомляє, що відкрила кримінальне провадження у справі про напад на журналістів, який стався в Голосіївському районі столиці України.
«На лінію «102» надійшло повідомлення про те, що по вулиці Промислова у Голосіївському районі група невідомих на кількох автомобілях з іноземною реєстрацією пошкодила сокирою їхню машину, застосувала аерозольні балончики, побила журналіста і забрала сумку з грішми та речами. Потерпілого із тілесними ушкодженнями доправили в лікарню», — йдеться в повідомленні.
Також стало відомо про затримання 9 осіб.
Затримані надають пояснення, тривають слідчі дії, зокрема впізнання. Про це зазначено в повідомленні прес-служби Головного управління Національної поліції в місті Києві.
«Одного із затриманих потерпілі впізнали як нападника. Окрім того, проведено обшук на території, на яку вказали потерпілі, під час якого було вилучено мобільні телефони осіб, які перебували там, сокиру, газовий балончик, 2 ножі, 3 пристрої для відстрілу гумових куль із дозвільними документами, мисливський карабін, стартовий пістолет іноземного виробництва, патрони і 3 автомобілі. Потерпілий, якого доправили до лікарні, зі слів медпрацівників, дістав черепно-мозкову травму, опік слизової оболонки очей. Після надання допомоги він залишив лікарню», — розповіли у поліції.
Слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею «розбій». Триває розслідування. За вчинення такого правопорушення передбачено від семи до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Встановлюються всі обставини та учасники події, повідомляє відділ комунікації поліції Києва.

ДО СЛОВА

Напад на знімальну групу та пограбування журналістів «СтопКору» викликали резонанс не лише в українському суспільстві, а й у посольствах іноземних держав. Так, у Посольстві США зазначили, що ситуацію контролюють на найвищому рівні. Про це повідомив координатор «Стоп корупції» Роман Бочкала.

Марина КРИВДА.
Фото зі сторінки Романа Бочкали в Фейсбуці.