Учора парламент Греції ратифікував угоду з Македонією, яка змінює назву останньої на Республіка Північна Македонія. За угоду проголосували 153 депутати, проти — 146.
 

Парламент Греції був змушений перенести голосування щодо питання про ратифікацію Преспанського договору з четверга на п’ятницю. Надто вже багато депутатів попередньо записалися на виступ, тому дебати довелося продовжувати й у п’ятницю, а голова вищого законодавчого органу країни повідомив, що голосування в останній робочий день тижня відбудеться о 14.30 (збігається з київським часом).
У четвер акції протесту греків, не згодних із цим договором і використанням у новому найменуванні сусідньої країни назви північної грецької провінції, вийшли за межі Афін і сягнули кордонів із Болгарією та Македонією. На КПП із ними фермери з найближчих до кордонів сіл підігнали трактори й на кілька годин перекривали в’їзди й виїзди з країни. Поліції все-таки вдалося відтіснити протестувальників від КПП. А от у столиці для розгону розлюченої юрби, біля парламенту правоохоронцям довелося застосовувати сльозогінний газ. Як повідомила грецька газета, під час обговорення мітингувальники викрикували «зрадники» та інші образи. Поліції довелося знімати й величезні плакати з подібними написами, які прихильники комуністів вивісили поблизу Акрополя. У четвер ввечері поліції Афін і міста Драма довелося терміново виїжджати до будинків депутатів від партії СІРІЗА, щоб захистити їхні родини від юрби анархістів, які намагалися у такий спосіб залякати їх. А в п’ятницю до протестів приєдналися навіть школярі. Перед початком роботи парламенту учні 55 шкіл у грецькій провінції Центральна Македонія перекрили всі входи до них і заявили, що не сядуть за парти, поки влада не відмовиться від поступок Македонії.
Незважаючи на негативне сприйняття Преспанського договору, очікувалося, що голосування буде схвальне і позицію Алексіса Ципраса підтримають щонайменше 152 депутати із 300. Інші впливові грецькі видання припускали, що лідер основної опозиційної партії «Нова демократія» Кіріакос Міцотакіс до голосування в п’ятницю може оголосити вотум недовіри уряду. Згідно з конституцією Греції й регламенту парламенту обговорення усіх інших питань має перерватися, і депутати зобов’язані приступити до дебатів щодо вотуму недовіри. Обговоренню цього питання приділяється три дні, і воно має завершитися голосуванням. Лише після цього можна буде відновити дебати за попереднім порядком денним (у цьому випадку щодо ратифікації договору з Македонією). Проте Міцотакіс не скористався моментом, оскільки стало зрозуміло, що переконати прихильників ратифікації не вдасться.