У Кропивницькому постане пам’ятник видатному українському письменнику Юрію Яновському. Цю ідею подав професор Володимир Панченко, котрий тривалий час мешкав у місті, а переїхавши до столиці, не пориває з ним зв’язки. Його підтримали відомі в обласному центрі журналісти, письменники, громадські активісти.
У листах, адресованих керівнику Кропивницького Андрію Райковичу та члену парламенту Олександру Горбунову Володимир Панченко, зокрема, нагадав, що в нашому місті минула юність Яновського, тут він навчався в земському училищі; тут починалася його трудова біографія. Події, що відбувалися в місті та довкола нього в буремні 1918—1920 рр., відбилися в творах письменника («Байгород», «Чотири шаблі», «Вершники»). На вул. Рівненській стоїть меморіальний будинок, у якому Яновський жив понад 10 років.  «За сприяння міськради неподалік від будинку, по вул. Соборній, нині облаштовується сквер, у якому, на наш погляд, і доцільно було б встановити пам’ятник», — зазначив він.
В. Панченко запропонував і ідею самої скульптури, навіяну кінобіографією Яновського, образами його роману «Майстер корабля»: «Молодий Яновський стоїть на валуні перед морською хвилею. Він простяг руки, тримаючи в них вітрильник. Він дарує цей корабель-мрію нам... Корабель символізує молоду українську державу. А Майстер корабля — то молода нація, що будує свого вітрильника, на який чекає відкрите море».
А. Райкович під час зустрічі з відомим кропивницьким архітектором Віталієм Кривенком підтримав ідею.

Керівнику міста представлено ескізний проект пам’ятника (на знімку), який пропонується встановити в сквері Ю. Яновського по вул. Соборній. На його думку, цей пам’ятник стане ще однією окрасою міста.
Народний депутат від Кропивницького Олександр Горбунов не лише підтримав ініціативу, а й узявся клопотати про виділення коштів.
Автор пам’ятника — добре відомий кропивничанам своїми попередніми роботами львівський скульптор Володимир Цісарик. Саме він створив пам’ятники Володимиру Винниченку та студентам (на території Центральноукраїнського технічного університету), Олександру Пашутіну та інші, встановлені в місті.

Валерій М’ЯТОВИЧ.
Фото надано автором.

P. S. Почувши про схвалення проекту міським головою, Володимир Панченко, котрий перебуває на лікуванні, сказав, що така новина для нього — найкращі ліки.
Якщо все складеться добре, пам’ятник буде відкрито вже влітку.