150 років минуло від часу заснування Всеукраїнського товариства «Просвіта» та 30 літ — із часу відновлення «Просвіти» у Чернігові. Ювілеям був присвячений тематичний вечір, що зібрав у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм представників чернігівської громади, просвітян області, творчу інтелігенцію, науковців.
За словами режисера та ведучого ювілейної програми мистецтвознавця Олега Васюти, у самій її назві закладений глибокий зміст — «Провісник духовного єднання України». Олег Васюта нагадав, що чернігівська сторінка просвітянського руху ХІХ — початку ХХ століття пов’язана з такими іменами, як Леонід Глібов, Борис Грінченко, Ілля Шраг, Михайло Коцюбинський.
Новітня історія «Просвіти» розпочалася у 1989 році зі створення Товариства української мови імені Тараса Шевченка з подальшою його реорганізацією у сучасну «Просвіту». На думку почесного голови Чернігівської обласної організації «Просвіти», власкора «Голосу України» Василя Чепурного, саме орієнтація на українське слово і стала поштовхом для відродження українського національного духу. «Чернігівська «Просвіта» — це українська церква, бо перші її громади створювалися саме на зібраннях «Просвіти», — каже пан Василь. — Це українська освіта, бо ми починали в умовах, коли у Чернігові була одна-єдина українська школа...»
Музичною основою вечора став виступ капели бандуристів ім. О. Вересая обласного філармонійного центру (художній керівник і головний диригент — заслужена артистка України Раїса Борщ, головний хормейстер — заслужений працівник культури України Микола Борщ). У виконанні артистів капели прозвучали твори Євгена Адамцевича, Миколи Лисенка, Андрія Зименка, Анатолія Кос-Анатольського, Левка Ревуцького, Олександра Білаша. І, звичайно, на ювілеї чернігівської «Просвіти» не могла не прозвучати славнозвісна «Козачка» у виконанні лауреата всеукраїнських і міжнародних конкурсів Тетяни Олійник.