На світанку 25 січня на територію клінічного санаторію «Лермонтовський», розташованого в курортному районі Одеси, прибули співробітники держвиконавчої служби із приписом про виконання рішення суду й передачу оздоровниці Міністерству оборони України.

У Головному управлінні Національної поліції в Одеській області повідомили, що про рейдерське захоплення не йдеться, на місці працюють судові виконавці, а люди в камуфляжі — військові, які стежать за порядком, тому що оздоровниця належить Міноборони. Судові виконавці здійснюють заходи стосовно виконання судового рішення. Об’єкт є власністю Міністерства оборони України, тому нині опікується військовослужбовцями, а поліція забезпечує охорону громадського порядку й безпеку громадян.

«Голос України» раніше публікував матеріал про долю найстарішого на півдні України санаторію. Різні суди визнали цю оздоровницю державною власністю ще 2015 року, але тодішні керівники «Укрпрофоздоровниці» уперто відмовлялися підкорятися судовим рішенням.

Улітку 2018-го було прийнято компромісне рішення, і Міністерство юстиції, якому «Лермонтовський» віддали спочатку, погодилося, що ним розпоряджатимуться військові. Країна веде війну, пережила шість хвиль мобілізації, на фронті побували понад 200 тисяч наших співвітчизників, багато які з них потребують посттравматичної реабілітації. Наявна система санаторіїв і баз відпочинку МО не здатна прийняти таку кількість народу (вона розрахована на мирний час), тому передача «Лермонтовського» військовим видається цілком логічною та обґрунтованою.

Незважаючи на кількаразові (з вересня 2018 року) звернення до керівництва Приватного акціонерного товариства «Укрпрофоздоровниця» і його дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтовський» із пропози-цією добровільно звільнити будинки, право власності на які зареєстровано за державою в особі оборонного відомства України, ПрАТ відмовляється допускати в санаторій представників Міноборони.
25 січня, на виконання рішення Господарського суду Одеської області про примусове виселення дочірнього підприємства Приватного акціонерного товариства «Клінічний санаторій «Лермонтовський», за місцем перебування зазначених фондів з метою здійснення виконавчих дій прибули представники державної виконавчої служби, Національної поліції та Міністерства оборони України.

На фондах цих будинків буде створено Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеса» на 400 ліжок, що дасть змогу значно розширити можливості курортного лікування для військово-службовців і членів їх сімей — ідеться в повідомленні Міноборони.

Клінічний санаторій «Лермонтовський» — один із небагатьох в Одесі, які не спіткала доля бути знищеними. Протягом двох останніх десятиліть у місті припинили своє існування 12 профспілкових санаторіїв, баз відпочинку, пансіонатів. Це «Примор’я», «Україна», «Дружба», «Перлина», «Фонтан», «Маяк», імені Чувиріна, «Червоні зорі», «Мирний», «Тінистий», «Якір», «Жовтень». І що характерно: ніхто за це жодної відповідальності не поніс. До слова, держава свої санаторії переважно зберегла.

Продовжують працювати «Аркадія», «Одеса», «Чкаловський», «Одеський».

Рішеннями всіх судових інстанцій «Лермонтовський» визнано власністю держави. Держава вирішила, що розпоряджатися ним буде Міністерство оборони. Оздоровницю включено до складу Військово-медичного клінічного центру Південного регіону України.

Одеса.