Сьогодні очільники МЗС України, Чеської Республіки та Данії Павло Клімкін, Томаш Петршичек і Андерс Самуельсен з робочою поїздкою відвідають Донбас. Мета візиту — отримання актуальної інформації про безпекову, гуманітарну та соціально-економічну ситуацію в районі проведення Операції об’єднаних сил, зумовлену російською військовою блокадою українських морських портів в Азовському морі та триваючою військовою агресією РФ проти нашої країни. Про це вчора в Києві під час спільної прес-конференції із чеським колегою заявив Павло Клімкін. Очільник МЗС зауважив, що разом із міністрами на Донбас приїде й спеціальна місія ЄС, щоб з’ясувати, в який спосіб допомогти східним та південним регіонам нашої країни відбивати загрози з боку Москви.

П. Клімкін під час прес-конференції із Т. Петршичеком уточнив, що допомога, за оцінками спеціальної місії ЄС, на Донбасі стосуватиметься, зокрема, інфраструктурних проектів та підтримки людського капіталу.

Очільник нашого МЗС також повідомив, що Україна і Чехія вирішили започаткувати неформальний майданчик для дискусій між істориками і представниками громадянського суспільства обох країн, аби протидіяти маніпуляціям з історичними питаннями. «Нас дуже хвилюють ті маніпуляції, які і Росія, і ті, хто йде в російській логіці, намагаються зробити з історичними питаннями. Мені було особисто боляче чути, коли деякі історичні події, наприклад трагедію в Малині в липні 1943 року, коли в результаті каральної акції в одній церкві були спалені українці, чехи і поляки, намагаються представити як конфлікт між українцями і чехами», — зауважив міністр.

П. Клімкін також подякував чеській стороні «за послідовну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України». «Підтвердженням цього є рішуче засудження Чехією участі чеських громадян у бойових діях на Донбасі на користь Кремля», — сказав він. Міністр наголосив: Прага зацікавлена у збереженні статусу України як ключового транзитера природного газу в Європу.

Т. Петршичек у свою чергу повідомив, що з П. Клімкіним було обговорено двосторонні відносини між країнами й наголошено на їх значній активізації. Він уточнив, що наша країна входить до 20 головних торговельних партнерів Чехії. За його словами, Прага також опікується міжлюдськими контактами з нашою країною, адже станом на сьогодні у Чехії проживає понад 100 тисяч громадян України. «Чеська Республіка підтримує європейські прагнення України і завжди буде стояти поруч з нею», — зауважив Т. Петршичек.