Минулого четверга, після тривалих дискусій, парламент землі Берлін проголосував за ухвалення законопроекту від правлячої тут червоно-зеленої коаліції (СДПН, Ліва партія, «зелені») про те, що Міжнародний жіночий день 8 березня стає святковим і вихідним. Поки що — лише для мешканців столиці. Тож Берлін став першим німецьким містом, де це свято відзначатимуть офіційно.

Щоправда, причиною для такого рішення стала не особлива повага берлінців до Клари Цеткін і її соратників, а те, що столичні мешканці досі відпочивали менше, ніж їхні співгромадяни в інших землях країни. Тут — найменша кількість додаткових неробочих днів на рік: із новим вихідним їх стало 10. Приміром, у Баварії їх 13, у Баден-Вюртемберзі — 12. Таке благо, за повідомленням керівника Торговельно-промислової палати Яна Едера, обходитиметься Берліну в 160 мільйонів євро на рік — за рахунок зниження ВВП на 0,3%.

Торік додаткові вихідні отримали й інші федеральні землі. Приміром, у північній Німеччині почали святкувати День Реформації — 31 жовтня, Тюрингія відзначає в такий спосіб Всесвітній день захисту дітей —20 вересня. До речі, на розгляд парламенту землі Берлін виносилося кілька пропозицій щодо святкування: Дня березневої революції 1848 року, 8 Травня — Дня капітуляції фашистської Німеччини у Другій світовій війні, 9 Травня — Дня Європи. Пропонувалося вихідними зробити День визволення Освенціма, День придушення народних заворушень у Берліні військами СРСР у 1953 році, дні — листопадової революції 1918 року, падіння Берлінського муру, річниці єврейських погромів. Берлінці обрали 8 Березня.

Берлін.