Президент Франції Еммануель Макрон та прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес 26 січня заявили, що президент Венесуели Ніколас Мадуро має впродовж восьми днів оголосити вибори, інакше ці країни готові визнати тимчасовим виконувачем обов’язків венесуельського президента Хуана Гуайдо.

Водночас, як інформує DW, речниця уряду ФРН Мартіна Фіц повідомила в Твіттері, що Німеччина підтримує позицію Парижа та Мадрида щодо виборів. Вона також відзначила, що в цьому питанні Берлін тісно співпрацює з європейськими партнерами. Згодом до вимоги Франції, Іспанії та ФРН приєдналися Велика Британія та ЄС. Верховна представниця Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні пригрозила уряду Мадуро «подальшими заходами» з боку Брюсселя у разі, якщо в найближчі дні не буде оголошено нові вибори.

У свою чергу глава МЗС Венесуели Хорхе Арреаса, виступаючи в суботу на терміновому засіданні Радбезу ООН стосовно ситуації у латиноамериканській країні, відкинув ультиматум європейських держав та керівництва ЄС. Він заявив, що ніхто не буде встановлювати владі Венесуели ніяких термінів.

На цьому самому засіданні держсекретар США Майк Помпео закликав інші країни підтримати венесуельську опозицію. Натомість постпред РФ при ООН Василь Небензя назвав дії США «безсоромними і агресивними» та звинуватив Вашингтон у підтримці державного перевороту у Венесуелі.

Тим часом The Washington Post інформує, що Хуан Гуайдо веде таємні переговори з військовими й, цивільними для відсторонення президента Венесуели Ніколаса Мадуро.