Масштабна військово-історична реконструкція бою за завод «Арсенал», що відбулася минулої неділі у середмісті Києва, повертає сучасників у забуту героїку часів УНР. Сто один рік тому, у січні 1918-го, саме на цьому місці, на Арсенальній площі, війська Української Центральної Ради придушили збройний заколот, організований Київським комітетом Російської соціал-демократичної робітничої партії (більшовиків) проти УЦР. Вранці 16 січня (29) представники рад робітничих і солдатських депутатів, що діяли під впливом чуженаціональної, більшовицької пропаганди, розпочали переговори з Центральною Радою, висунувши ультиматум — передати їм владу та роззброїти українські військові частини. УЦР ці вимоги відхилила і зажадала беззастережної капітуляції заколотників, які виступили саме тоді, коли радянські війська вели повномасштабний наступ на столицю УНР.

Учасники реконструкції бою за завод «Арсенал» на Арсенальній площі, який стався у січні 1918 року між військами УНР та проросійськими більшовиками, Київ, 27 січня 2019 року.

Фото Данііла ШАМКІНА (Укрінформ).

З вечора того самого дня збройні сутички відбулися у центрі міста, на Печерську, Шулявці, Деміївці. Заколот тривав до 4 лютого (22 січня) і закінчився перемогою українського війська. Але в цей час до Києва вже наближалися більшовицькі загони під командуванням Муравйова, котрі після п’ятиденного артилерійського обстрілу захопили місто.

В історії подій того часу ще багато білих плям — радянська історіографія перекручувала факти й замовчувала все, що не вписувалося в ідеологічні рамки, зокрема, й правду про більшовицький заколот проти Центральної Ради та злочини банд Муравйова, що влаштували у Києві «червоний терор». І поки сучасні історики ще працюють над ґрунтовними дослідженнями подій січня 1918 року, вивчають їх причини і перебіг, роль просвітників виконують реконструктори, зокрема з клубу «Повстанець».

«Повстанці», одягнені в автентичну форму та зі зброєю часів УНР, «воювали» під синьо-жовтими знаменами, а члени іншого військово-реконструкторського клубу — «заколотники», під червоними. Перед очима численних глядачів вояки УНР, стріляючи з гвинтівок, пішли в наступ. За мить озвалися кулемети, загриміла гармата. І хоч на полі бою вже були поранені, вояки УНР здолали спротив ворога, з будівлі заводу вони зривають червоний прапор, а піднімають наш, синьо-жовтий.

— Це дуже важливо, що ми сьогодні проводимо такий захід і пам’ятаємо, що було 101 рік тому, адже те, що сьогодні відбувається на нашій землі, є не просто повторенням тих подій, — зазначив, звертаючись до учасників заходу, народний депутат України Андрій Іллєнко. — По суті, і бій під Крутами, і бій за завод «Арсенал», і бій за Донецький аеропорт — це битви однієї війни. Ми розуміємо, що ворог той самий, загрози ті самі, і ми розуміємо, що й гібридна війна, про яку нам розказують, що тільки зараз з’явилося таке поняття, сто років тому була абсолютно такою ж.

Ще перед початком реконструкції учасник АТО, громадський активіст і блогер Роман Кулик виступив з короткою історичною довідкою про події січня 1918 р. Організатори заходу коментували і перебіг бою, знайомлячи глядачів з маловідомими фактами сторічної давності.

Після закінчення реконструкції багатолюдна колона вирушила на Аскольдову могилу, де відбувся молебень за героями Крут — тут біля храму встановлено пам’ятний знак на їхню честь. Бій під Крутами, між Бахмачем і Ніжином, що відбувся 29 січня 1918 року під час наступу більшовицького війська на столицю, яку вирушили захищати добровольці студентського куреня Українського національного та Київського університетів, гімназисти старших класів, старшини, став символом героїзму та жертовності молодого покоління борців за незалежність України.

Сьогодні меморіальні заходи на честь захисників Києва від більшовицьких банд пройдуть на території Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут», що на Чернігівщині, та в столиці. Тут від метро «Арсенальна» за ініціативи громадських організацій о 12-й годині розпочнеться «Щорічний Урочистий Марш Героїв Крут і АТО — БИТВИ за Майбутнє України!», а увечері в залі КМДА відбудеться концерт, присвячений лицарям Української Революції.

Світлана ЧОРНА.

На знімку: учасники АТО і громадські активісти під час мітингу, присвяченого 100-річчю бою під Крутами, на території Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут». Січень 2018 року.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.