Одеська область за територією — найбільша в Україні. Будівництво та ремонт доріг дуже важливі для жителів і гостей краю.

В Ізмаїлі на базі Дунайської обласної лікарні відкрили сучасний реперфузійний центр. Там жителів півдня Одещини лікуватимуть від серцево-судинних захворювань.

 

Дорогами Одещини водії будуть задоволені.

 

Траса Одеса — Рені практично готова

— З одного боку, зроблено дуже багато, за два роки відремонтовано 450 кілометрів доріг, а траса Одеса — Рені практично готова. Залишилося покласти три кілометри верхнього шару асфальту в районі Ізмаїла. Для боротьби з перевантаженими авто, які руйнують нове покриття, закупили шість пересувних габаритно-вагових комплексів. Утім, стан більшості доріг залишає бажати кращого, і ми маємо намір це виправити, — заявив голова Одеської ОДА Максим Степанов.

Він також підкреслив, що в 2018 році план ОДА з капремонту доріг не був виконаний. Причина — недофінансування за програмою митного експерименту.
Надворі — зима, а у регіоні вже думають про реалізацію плану з реанімації дорожнього господарства області з настанням теплих днів.

Цього року заплановані дорожньо-ремонтні роботи на мостовому переході через Хаджибейський лиман, ремонт найбільш зруйнованих ділянок дороги Р-33 на території Балтського, Подільського й Роздільнянського районів. На території Березівського району планують завершити ремонтні роботи на автодорозі Р-55 Одеса — Вознесенськ — Новий Буг, у Білгород-Дністровському районі почнеться ремонт дороги Т-16-10 Приморське — Жовтий Яр — Татарбунари, яка веде до курортних містечок області.

Важливо також продовжити й завершити ремонтні роботи на дорозі Т-16-25 КПП «Кучурган» — Біляївка — Маяки — Овідіополь, яка з’єднує кілька пунктів пропуску на державному кордоні України. Також триватимуть ремонтні роботи на дорозі Т 16-27 КПП «Серпневе» — Тарутине — Арциз — Сарата.

Реалії сьогоднішнього дня такі — фахівці-шляховики заявляють про готовність проектно-кошторисної документації на поточний середній і капітальний ремонт, будівництво й реконструкцію доріг в Одеському регіоні загальною довжиною 703 км.

Ліквідовано чергу на гемодіаліз

Нові об’єкти й потужності з’явилися в сфері медицини. З відкриттям реперфузійного центру в Ізмаїлі в 2018 році було завершено формування цілої мережі. Відтепер у будь-якій точці області пацієнт із інфарктом міокарда одержить своєчасну допомогу.

Крім того, повністю ліквідовано чергу на гемодіаліз і відремонтовано 31 амбулаторію й ФАП.

«Телемедицина, яку тільки зараз починають впроваджувати інші регіони, у нас успішно працює понад рік. Ми закупили 168 мобільно-діагностичних комплексів і відкрили ще два відділення невідкладної допомоги (Emergency department). Ми прагнемо забезпечити однаково високий рівень допомоги і жителям міста, і мешканцям села — із сучасними технологіями, професійними лікарями», — заявив Максим Степанов.

Керівник області приділив увагу у своєму звіті й питанням освіти. Так, за його словами, обладнали 100 нових кабінетів дистанційної освіти та 51 — для поглибленого вивчання природничо-математичних дисциплін. У всіх школах області є Інтернет. У комплексі це дало змогу в 2018-му запустити унікальний проект дистанційної освіти «Вчитель +». «Головне — ми почали відкривати нові об’єкти. Торік побудували три школи й два дитячі садочки. Не меншу увага приділяємо будівництву інклюзивно-ресурсних центрів і профтехосвіті», — додав Максим Степанов. За 2018-й в області з’явилися 33 майданчики різного типу. 70000 випускників шкіл скористалися безплатною платформою BeSmart для підготовки до ЗНО.

Сюди поїдуть туристи не тільки влітку

Голова Одеської облдержадміністрації очікує збільшення кількості туристів і пов’язує успіхи з комплексом дій, зокрема, з ремонтом доріг, одержанням Куяльницьким лиманом статусу курорту державного значення.

«Нині у Вилковому активно відкриваються міні-готелі, кафе, малий бізнес почав піднімати голову. Причина зрозуміла — пішов турист, а пішов, бо з’явилася гарна дорога, якою можна без проблем дістатися Бессарабії. У планах на 2019-й у нас ремонт траси, що веде до таких курортів, як Сергіївка, Приморське тощо», — пояснив Максим Степанов.

Анонсована поромна переправа Орлівка — Ісакча може запрацювати вже в 2019 році. Проект є двостороннім, і Україна вже виконала всі вимоги й умови.

«Ми не тільки побудували все, що було потрібно від української сторони, а й підвели туди від траси Одеса — Рені дорогу, щоб ця переправа могла добре функціонувати. Нині завершується процес документального оформлення», — зазначив Максим Степанов. Також він повідомив, що румунська сторона обіцяла завершити будівельні роботи в другій половині 2019-го.

Триває робота із включення Акерманської фортеці в попередній список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Днями в Києві відбудеться засідання Національної комісії у справах ЮНЕСКО, де серед іншого буде розглянута заявка від Одеської області.

«Вважаю, що ми досягнемо позитивного результату, хоча процес може тривати кілька років. Але вже сьогодні туристи відкривають для себе наш регіон таким, яким раніше його ще не бачили», — каже Максим Степанов.

Він упевнений, що масовий туризм в Одеській області може бути пов’язаний не лише з відпочинком на морі в літній період. На його думку, слід розвивати різні види туризму, зокрема — гастрономічний, медичний. У регіоні велика кількість музеїв, архітектурних пам’яток, які також становлять великий інтерес для туристів.

В області з’явилося понад 3200 нових підприємств малого й середнього бізнесу. Бізнесмени можуть скористатися програмою компенсації відсотків по кредитах, на яку виділено 3,5 мільйона гривень.

Загальна вартість інвестиційних проектів, що перебувають у процесі реалізації, становить 2 мільярди доларів.

За словами керівника ОДА, до кінця 2019-го довгоочікувана злітно-посадкова смуга одеського аеропорту нарешті буде добудована й здана в експлуатацію, що стане значною подією для нашого регіону.

Квартири для сиріт

Голова облдержадміністрації відповів на запитання кореспондентів про те, чи існують в планах громад, доходи яких останнім часом значно підвищилися (і керівництво деяких із них навіть не завжди знає, як правильно освоїти ці гроші), проекти будівництва житла для людей з невисоким рівнем доходів, молодих фахівців, дітей-сиріт. (Таке житло надається всім, наприклад, у Німеччині тим, хто потребує, — без права розпорядження, але із правом безстрокового проживання.)

«Проекти є, і деякі з них навіть уже реалізовано. Наприклад, у Болграді розроблено проект реконструкції гуртожитку під житловий будинок на 12 квартир. У деяких селах і громадах для своїх сімейних лікарів також зводять житло, щоб фахівці могли працювати й мешкати там у нормальних умовах», — сказав Максим Степанов.

Голову ОДА доповнив його заступник з гуманітарних питань Сергій Колебошин, який був присутній на прес-конференції. Він уточнив, що в Ізмаїльському, Тарутинському, Балтському та Подільському районах Одещини також працюють такі програми. Вони є складовою частиною державної програми деінституціалізації (перепрофілювання або трансформації дитячих інтернатних установ).

Регіон за минулий рік став лідером за кількістю наданого житла дітям-сиротам. 143 квартири придбали для цієї категорії громадян.

Понад 136 тисячам родин в Одеській області призначено житлову субсидію за новими критеріями. Уряд змінив порядок нарахування субсидій, після чого частина громадян, яким було раніше відмовлено в призначенні субсидії, тепер її одержуватимуть.

Що день прийдешній нам готує?

«Плани на 2019-й дуже амбіційні. Я на сто відсотків знаю, де ми будуватимемо дороги, де з’являтимуться відділення невідкладної допомоги, амбулаторії, спортивні майданчики. Впевнено дивлюся на розвиток бізнесу й підприємств», — заявив Максим Степанов.

Протягом трьох років в Одеській області планують побудувати 800 км доріг, 28 сільських амбулаторій і 23 відділення невідкладної допомоги. На карті регіону повинні з’явитися 108 різних спортивних об’єктів, а 34 школи й 27 дитсадків збираються відремонтувати. Голова ОДА також розповів про розроблення проекту розвитку територій Куяльницького лиману як курорту державного значення, який буде представлений інвесторам і громадськості.

Щодо ситуації із Національним природним парком «Тузловські лимани», проект розвитку якого розроблено його директором і декількома екологами, то, за словами Максима Степанова, програма була закрита через те, що вона не відповідала нормам чинного законодавства. На думку голови ОДА, документ цей слід ретельно допрацювати.

Розвиток інфраструктури й туризму, доступне медичне й соціальне забезпечення, сучасні технології в освіті, залучення інвестицій і нові робочі місця були названі пріоритетними напрямами діяльності на 2019 рік.

ДО РЕЧІ

За останні два місяці бригади лікарів-фахівців мобільної консультативно-діагностичної поліклініки плідно попрацювали в Савранському, Кодимському, Ананьївському, Подільському й Балтському районах — на прийомі в медпрацівників з Одеси побувало вже кілька тисяч осіб.
У Любашівці фахівці обласного консультативно-діагностичного центру — кардіолог Вадим Кислев, гінеколог Тетяна Никонкова, офтальмолог Віра Ільків, лікар УЗД Тетяна Кантишево й рентген-лаборант Тетяна Серьогіна — проводили обстеження в кабінетах КНП «Любашівський РЦПМСД». Допомагала одеситам лікар-ендокринолог із Любашівки Ольга Кливенко. За професійною консультацією до них звернулися 163 особи, з яких 49 скористалося УЗД-діагностикою. 39 пацієнтів оглянув кардіолог, 35 — окуліст, 21 особу — гінеколог і 20 — ендокринолог. За результатами медобстежень 9 хворих одразу направили на лікування в ЦРЛ, 12 — в обласні медзаклади. У двох випадках лікарі виявили підозру на онкологію, у переважної більшості пацієнтів — жовчнокам’яну хворобу тощо.
Головний лікар КНП «Любашівський РЦПМСД» Григорій Ратушняк у своєму коментарі зазначає, що цей проект дає можливість жителям Любашівщини отримати консультації кращих фахівців обласного консультативно-діагностичного центру. А завдяки телемедицині кожен житель, навіть із найвіддаленіших сіл, зможе одержати якісну медичну допомогу на місці.