Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи» визначає, в який спосіб та чи інша релігійна організація може змінити свою підлеглість діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням). Отже, рішення про зміну підлеглості і внесення змін та доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади і не менш як двома третинами її членів. Також рішення про зміни має засвідчуватися підписами членів релігійної громади.

За законом рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін до статуту підлягає реєстрації у порядку, встановленому статтею 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Також визначено перелік документів, які необхідно подати до органу реєстрації для реєстрації статуту (положення) релігійної громади.

Законом установлено, що релігійна організація у разі прийняття рішення про зміну своєї підлеглості релігійному центру повідомляє про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, або обласні, Київську та Севастопольську міські держадміністрації, в АРК — Раду міністрів Автономної Республіки Крим, які оприлюднюють це рішення на своєму офіційному сайті. Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Тож Міністерство культури відповідно до розділу ІІ. Перехідні та прикінцеві положення Закону України «Про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України» щодо зареєстрованих статутів релігійних організацій (об’єднань) для встановлення обставин, передбачених частинами сьомою та восьмою статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та за підсумками релігієзнавчої експертизи оприлюднило перелік церков та релігійних організацій, яким необхідно внести зміни до свого статуту щодо назви організації. У Мінкульті повідомляють, що «релігійним організаціям, які діють на території України та входять до складу (є частиною) таких релігійних об’єднань, як: Руська (Російська) істинно-православна церква (РІПЦ), Руська (Російська) старообрядницька церква (Безпопівська згода); інша назва — Древлеправославна поморська церква (ДПЦ), Українська православна церква (в єдності з Російською православною церквою (УПЦ), Руська (Російська) древлеправославна церква (РДЦ Новозибківська згода), Руська (Російська) православна старообрядницька церква (РПСЦ), згідно з переліком, який додано, у строк не пізніше трьох місяців внести до свого статуту (положення) передбачені частиною сьомою статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» зміни та подати їх на реєстрацію у встановленому порядку».

Світлана ЧОРНА.