Департамент охорони здоров’я Одеської міської ради в 2018 році провів успішну роботу з реалізації урядової програми «Доступні ліки». У її рамках усім пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом II типу й бронхіальною астмою надавалася можливість одержувати лікарські препарати безплатно або з незначною доплатою. У програму включено 261 препарат, 59 з яких є безплатними для пацієнтів.

Протягом минулого року сімейні лікарі Одеси виписали 281 155 рецептів за програмою «Доступні ліки». Найбільшу кількість рецептів виписали сімейні лікарі ЦПМСД № 4 — 41 711. Більшість рецептів виписали пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями — приблизно 80% від загальної кількості.

За 2018-й державною програмою «Доступні ліки» скористалися 80 397 одеситів, які сумарно заощадили 21,2 мільйона гривень при покупці медикаментів.

У 2019-му Міністерство охорони здоров’я України планує внести зміни в роботу програми «Доступні ліки» і перейти з паперових рецептів на електронні. За електронним рецептом пацієнт зможе одержати ліки незалежно від місця проживання в будь-якій аптеці, яка підпише договір з Національною службою здоров’я України. Система електронних рецептів дасть змогу значно скоротити час на виписку рецептів і автоматизувати звітність, а також буде більш зручною для пацієнтів.