Під час зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко  (на знімку)

з делегацією Чеської Республіки на чолі з Міністром закордонних справ Чеської Республіки Томашом Петршічеком (на знімку)

було наголошено на необхідності активізації міжпарламентського діалогу між країнами. З огляду на запланований робочий візит Міністра закордонних справ Чеської Республіки Т. Петршічека до Маріуполя особливу увагу було приділено безпековим та гуманітарним питанням на Донбасі, загостренню ситуації в Азово-Чорноморському регіоні, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради України.

Ірина Геращенко поінформувала про переведення трьох військовополонених, які отримали поранення 25 листопада минулого року, із СІЗО «Матросская тишина» до СІЗО «Лефортово» та наголосила на відсутності об’єктивної і достовірної інформації про стан їхнього здоров’я. Політик також відзначила необхідність допуску представників міжнародних місій до 24 українців, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ).

Перший заступник глави парламенту підкреслила, що українська сторона вимагає негайного звільнення 24 військовополонених, розповіла про блокування портів у Маріуполі та Бердянську та відзначила необхідність запровадження СММ ОБСЄ в Керчі для моніторингу ситуації. Вона висловила сподівання, що міжнародна спільнота підтримає «Азовський пакет» санкцій проти Російської Федерації за акт збройної агресії, який мав місце 25 листопада в районі Керченської протоки.

Ірина Геращенко також поінформувала про роботу підгрупи з гуманітарних питань ТКГ. За її словами, сьогодні понад 70 осіб незаконно утримуються за політичними мотивами в окупованому Криму та в Російській Федерації. Водночас політик повідомила, що російська сторона нехтує всіма пропозиціями України щодо одночасного звільнення 25 громадян РФ, засуджених в Україні за злочини проти територіальної цілісності України, та політв’язнів Кремля, так само як і пропозиціями щодо помилування сепаратистів задля звільнення українців з окупованого Донбасу.

Політик розповіла Міністру закордонних справ Чеської Республіки Томашу Петршічеку про застосування тортур, зокрема і сексуального насильства, до незаконно утримуваних українців та відзначила необхідність допуску представників міжнародних місій, зокрема МКЧХ та ОБСЄ, до заручників та політв’язнів Кремля.

Своєю чергою Міністр закордонних справ Чеської Республіки Томаш Петршічек запевнив, що Чеська Республіка підтримує суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. Міністр поінформував, що Чеська Республіка надаватиме всебічну допомогу Україні на шляху впровадження реформ та для подолання гуманітарних наслідків агресії РФ в Україні.

Під час зустрічі співрозмовники обговорили можливість співпраці в питанні реабілітації українців, які постраждали внаслідок вибухів мін та вибухонебезпечних предметів, а також допомоги місцевим жителям, що проживають поблизу лінії зіткнення на Донбасі.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua