Під час зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника гуманітарної підгрупи ТКГ Ірини Геращенко з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денісовою співрозмовники обмінялися останньою інформацією щодо стану здоров’я 24 військовополонених моряків, захоплених Російською Федерацією 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. Про це парламентарій повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Українська сторона наполягає на належному лікуванні поранених та наданні об’єктивної та достовірної інформації про стан їхнього здоров’я. Ми також вимагаємо допуску до них незалежних лікарів», — наголосила Ірина Геращенко.

Перший заступник глави парламенту поінформувала Л. Денісову про перебіг дебатів ПАРЄ «Відкрита російська агресія проти України: порушення мирного процесу та загроза європейській безпеці» та про ухвалену резолюцію Асамблеї, в якій закріплено вимогу до Російської Федерації поводитися із 24 українськими військовослужбовцями, захопленими в районі Керченської протоки, відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Ірина Геращенко висловила переконання, що згадана резолюція має бути врахована під час розгляду апеляції у цій справі.

Ірина Геращенко також повідомила про намір скерувати звернення до Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович із закликом активніше долучатися до звільнення військовополонених.
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова підтвердила інформацію про переведення трьох незаконно утримуваних українців, які отримали поранення, із СІЗО «Матросская тишина» до СІЗО «Лефортово». Водночас Омбудсмен наголосила на відсутності об’єктивної інформації щодо стану їхнього здоров’я та розповіла про набряки у поранених моряків через залишки металевих осколків. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини підтвердила готовність негайно виїхати до Російської Федерації, щоб відвідати 24 військовополонених. Однак, за її словами, слідчі органи Росії не дають дозволу на такий візит.