Названо цьогорічних лауреатів премії імені Якова Гальчевського «За подвижництво у державотворенні». Одним із них — у номінації «Публіцистична діяльність» — стала оглядач газети «Голос України» Світлана Чорна (на знімку).

Щиро вітаємо колегу із заслуженою відзнакою!

Читачі пам’ятають історичні дослідження Світлани Чорної «Українська Церква і московські міфи», які друкувалися в «Голосі України» задовго до початку активної боротьби за Томос про автокефалію Православної Церкви України, цикл статей «З братами не воюють», у якому автор досліджує історичні витоки нинішньої російсько-української війни та доводить, що сьогодні йдеться не про регіональний конфлікт, а про цивілізаційне протистояння, яке триває упродовж багатьох століть, низку інших її публікацій.

Нинішнього року лауреатами премії імені Якова Гальчевського також стали: у номінації «Політик» — народний депутат України, командувач Української добровольчої армії Дмитро Ярош; за літературну діяльність — письменники Володимир Шовкошитний, Іван Андрусяк та Юрій Сорока; за міжнародну, культурологічну діяльність — поет, прозаїк, перекладач, критик Олег Гончаренко; за видавничу діяльність — засновник і головний редактор «Видавництва Старого Лева» поетеса Мар’яна Савка; за відродження традицій вітчизняного меценатства — президент АТ «Оболонь» Олександр Слободян; премію за публіцистичну діяльність, окрім Світлани Чорної, присуджено журналістці Наталії Іщенко; за популяризацію національного мистецтва — народному артисту України Володимиру Смотрителю; за вірність українській ідеї — голові Товариства української культури «Калина» в Карелії (РФ) Ларисі Скрипниковій; за науково-дослідницьку діяльність — літературознавцю, письменнику Євгену Барану та за громадську діяльність — директору Науково-дослідного інституту українознавства МОН України Богдану Галайку.

Засновник премії письменник та голова Товариства імені Якова Гальчевського Богдан Теленько наголошує, що незмінним критерієм у рейтинговій оцінці лауреатів є україноцентричність їхніх творчих здобутків та справ, які працюють на зміцнення нашої державності не лише за рік, що минув, а й упродовж їхнього подвижницького творчого та життєвого шляху.

Сергій ЛАВРЕНЮК.

ДОВІДКОВО

Премія імені Якова Гальчевського «За подвижництво у державотворенні» вручається із 1995 року. За цей час її лауреатами стали знані письменники, літературознавці, публіцисти, митці, громадські діячі, політики, видавці, меценати, які своїми справами зміцнюють українську державність. Серед них, зокрема, Юрій Шухевич, Левко Лук’яненко, Василь Шкляр, Марія Матіос, Михайло Слабошпицький, Іван Малкович, Сергій Жадан, Павло Гірник, Сергій Пантюк, Олена Задорожна, Сергій Квіт, Олег Жупанський, Олесь Санін, Ахтем Сеітаблаєв …  

Яків Гальчевський — український військовий діяч, старшина армії УНР, згодом — командир Подільської повстанської групи та незламний отаман, який до 1925 року очолював збройну боротьбу проти більшовицької окупації на Правобережній Україні. У 1925 році з боями відійшов на територію Польщі, а в роки Другої світової війни організував та очолив Грубешівський відділ української самооборони. Загинув у бою з відділом Армії Крайової у 1943 році. Також Яків Гальчевський є автором книг «Проти червоних окупантів» та «З воєнного нотатника».