Кабінет Міністрів своїм рішення повернув справедливу норму споживання газу на одну особу для домогосподарств, які не мають лічильника. Раніше ця норма становила 3,3 кубометра, проте після її скасування у 2016 році через суд газовики почали нараховувати у декілька разів більше.

«Ми бачимо обурення людей, які отримують платіжки за газ із завищеними нормами споживання. Це відбулося внаслідок того, що те рішення уряду, яке унормовувало і робило об’єктивними та не завищеними обсяги споживання газу, було скасовано через суд. Ми будемо обстоювати свою правоту, але нині нам потрібне нове рішення, яке захищатиме права людей і не даватиме нікому зловживати. Було 3,3 кубометра газу на особу, то чому людина має платити за 9 кубометрів? Ми ж розуміємо, що це втричі більше, ніж вона споживає», — сказав В. Гройсман під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів та повідомив, що уряд своїм рішенням повертає попередню норму. «Буде 3,29 кубометра газу на особу, щоб люди платили справедливу ціну за справедливий обсяг, а не за завищений», — підкреслив він та закликав українців за завищеними нормами нікому нічого не платити.

Крім того, Кабінет Міністрів рекомендував НАК «Нафтогаз України» забезпечити 100 відсотків домогосподарств України лічильниками газу. «Всі мають бути зацікавлені в тому, щоб рахувати, хто і скільки споживає газу, щоб газовики не списували його один на одного. А потім одні кажуть, що ті вкрали, а другі — що інші. Щоб ніхто нічого не крав, потрібен лічильник, бо я бачу, що є домогосподарства, в яких досі немає лічильників», — зазначив В. Гройсман та наголосив, що саме НАК «Нафтогаз України» має забезпечити громадян безплатними лічильниками. Прем’єр також повідомив, що рішення уряду містить положення, за яким Міністерство економічного розвитку і торгівлі має врахувати у фінансовому плані «Нафтогазу України» кошти, витрачені компанією на встановлення лічильників. «Тоді ми точно знатимемо, хто скільки газу виробляє, куди постачає та хто скільки споживає», — підкреслив глава уряду і доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості жорстко контролювати виконання цього рішення.

У рамках розвитку проекту «Муніципальна няня» уряд затвердив рішення про внормування цієї послуги. «Сім’я, в якій народилися діти, зможе щомісяця додатково і безповоротно отримувати 1626 гривень на відшкодування послуг няні», — повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева та додав, що няні, яка оформиться офіційно, нараховуватиметься пенсійний стаж.

Фото з сайту kmu.gov.ua