Понад третина усієї електроенергії Німеччини виробляється із бурого та кам’яного вугілля. Але минулої суботи комісія з питань вуглевидобування при уряді ФРН затвердила план повної відмови країни від цього джерела, який плановано реалізувати до 2038 року («Голос України» розповідав про це у випуску за 29 січня). 
 

За попередніми підрахунками, за даними видання germania.one, реалізація наміченого обійдеться суспільству в 78 млрд євро.

Урядовий сайт повідомляє, що енергію плановано отримувати з газу та альтернативних джерел — сонця і вітру. Також Інститут економічних досліджень (Ifo) зазначає, що частку вугільної електроенергії після відмови від її виробництва Німеччина імпортуватиме з інших країн. А землям, які найбільше постраждають через відмову від вугільної енергетики, держава надасть фінансову допомогу — 40 млрд євро. Ще 1,5 млрд євро буде спрямовано на створення нової інфраструктури. Ці вливання здійснюватимуться з коштів платників податків.

Нині вартість електроенергії у ФРН є найвищою серед країн-членів ЄС: 0,30 євро за кВт/год. Але експерти вважають, що біржові ціни на неї ще зростатимуть. Пом’якшити їх підвищення мають знову-таки гроші платників податків: починаючи з 2023-го, на це спрямовуватиметься 2 млрд євро щороку, що становитиме 32 млрд євро за весь період. І хоча міністр економіки Петер Альтмаєр запевняє, що головний пріоритет політики уряду — надійність енергопостачання і доступні ціни на електро-енергію, однак інші фахівці цієї галузі такому оптимізму не ймуть віри. Приміром, президент Німецької промислової палати Ерік Швайцер переконаний, що в результаті відмови від застосування вугілля для її виробництва ціни  зростуть. А глава економічного форуму Соціал-Демократичної партії Німеччини Гаральд Кріст вважає, що такий крок уряду — лише дорогий символічний результат, куплений за гроші платників податків.

Рішення про відмову від вугільної енергетики спричинило також занепокоєння долею робочих місць. Адже, приміром, у землях Бранденбург і Північний Рейн-Вестфалія у цій галузі нині зайнято 26 тисяч працівників. Ініціатори відмови від вугілля вважають, що їхніх звільнень не має бути, оскільки створюється нова енергетична промисловість із достатньою кількістю високооплачуваних робочих місць. Крім того, на виплати тим, хто достроково вийде на пенсію, буде спрямовано 5 млрд євро.

Натомість глава енергетичної компанії RWE Мартін Шміц уже заявив, що в будь-якому разі великій кількості звільнень не вдасться запобігти: «Уже до кінця 2022 року вони зачеплять значну кількість працівників електростанцій, які будуть зачинені». Тому виникне ще одна додаткова стаття витрат — компенсаційні виплати працівникам, старшим за 58 років. Орієнтовно ця сума сягне ще щонайменше 5 млрд євро.

Берлін.