Днями в польському газопорті у Свиноусті до термінала LNG ім. президента Леха Качинського в рамках реалізації політики диверсифікації джерел постачання природного газу пришвартувався 50-й газовоз із вантажем майже 57 тисяч тонн скрапленого природного газу.
 

Газ надійшов з порту Sabine Pass (неподалік Г’юстона, штат Техас) в США з використанням танкера LNG «Iberica Knutsen», що належить норвезькому судновласникові Knutsen OAS Shipping. Дорога зайняла 15 днів. Цей об’єм газу було закуплено в рамках негайної поставки (спот) в іспанської фірми Naturgy (раніше  Gas Natural Fenosa). Після регазифікації буде отримано майже 75 млн куб. м природного газу — тобто стільки, скільки в середньому використовує ціла Польща впродовж чотирьох днів влітку або впродовж одного дня взимку,  поінформувала у своєму комюніке державна нафтогазова компанія «Польське нафто- і газовидобування» (PGNiG).

З урахуванням останньої поставки PGNiG закупила дотепер понад 4,2 млн тонн LNG, що після регазифікації відповідає майже 5,7 млрд куб. м. З моменту комерційного відкриття термінала LNG у Свиноусті в червні 2016 року до Польщі надійшло 37 газовантажів з Катару (в рамках довгострокового контракту з Qatargas), 9 спот-поставок із Норвегії, США і Катару та перша доставка в рамках середньострокового контракту з британською фірмою Centrica. За цей час газовози з LNG, закупленим PGNiG, пришвартовувались до термінала в Свиноусті із середньою частотою двічі на місяць. Найінтенсивнішим у цьому контексті дотепер виявились червень та грудень 2018 року, коли до Свиноустя заходило по три судна з LNG-вантажем. У січні цього року до термінала також пришвартуються три газовози.

Після регазифікації в терміналі скраплений газ, набравши газоподібної форми, переважно потрапляє в мережу польських газопроводів, а звідти надходить в домогосподарства, на промислові підприємства, теплові електро-
станції, використовується для заправки автобусів, а також призначається на експорт на український ринок. Частину газу в скрапленій формі перевантажують у цистерни та транспортують у найвіддаленіші закутки Польщі — туди, де немає доступу до традиційної газотранспортної мережі. Далі, за допомогою станцій регазифікації, що працюють подібно до терміналу LNG, але в невеликих масштабах, газ подається споживачам. Прикметно, що в цистернах скраплений газ зі Свиноустя надсилали до Естонії та Болгарії.

Завдяки закупленим PGNiG поставкам термінал у Свиноусті має найвищий рівень використання серед 22 наземних регазифікаційних терміналів Європи — він становить майже 60% регазифікаційних потужностей, тоді як у більшості європейських — лише 30%.

Тим часом фірма «Польські LNG» вже отримала комплект дозвільної документації на проекти в рамках Програми розбудови термінала LNG у Свиноусті, щоби запевнити його додаткову функціональність із надання послуг, що вписуються у розвиток інфраструктури так званого малого LNG (SSLNG — small scale LNG): завантаження і розвантаження танкерів, перевантаження LNG, а також завантаження бункерних суден і можливість бункерування.