Сьогодні Голова Верховної Ради Андрій Парубій відзначає своє 48-ліття

Боротьба за незалежність України, за становлення нашої національної державності та її зміцнення — цьому життєвому кредо А. Парубій не зраджував починаючи із ранньої юності і досі.

29 січня 2014 року. Андрій Парубій на Майдані.

Фото зі сторінки «Самооборони Майдану».

2014 рік. Андрій Парубій відряджає п’ять сотень бійців «Самооборони Майдану» на військові навчання.

Фото з Фейсбуку Андрія ПАРУБІЯ.

14 квітня 2016 року. Андрія Парубія обрано Головою Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

26 червня 2018 року. Робочий візит Голови Верховної Ради України Андрія Парубія до Сполучених Штатів Америки. Зустріч зі Спікером Палати представників Конгресу США Полом Раяном.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

5 січня 2019 року. Робочий візит Голови Верховної Ради України Андрія Парубія до Турецької Республіки. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (другий праворуч) тримає в руках Томос.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Він марив козацькою звитягою наших пращурів і захоплювався жертовністю воїнів УПА у ті часи, коли навіть згадувати про них було ризиковано. Був готовий і сам стати на повстанську стежку — разом із однодумцями створив патріотичну молодіжну організацію «Спадщина», де організовував і сам проходив стройовий вишкіл у наметових таборах серед карпатських лісів. Це був далекий 1988 рік, про відокремлення від СРСР тоді навіть думати не кожен наважувався, а молоді хлопці в лісах загартовували своє тіло і дух, готуючись до боротьби. За незалежність збройно боротися тоді не довелося. Проте цей досвід, а також життя в археологічних експедиціях, у яких працював в період навчання на історичному факультеті Львівського університету, стали в нагоді Андрію Парубію. Під час Помаранчевої революції та Революції Гідності він продемонстрував вражаючі організаційні навики, вміння знаходити порозуміння і кам’яну міцність та наполегливість у здобутті перемоги.

Нині кабінет Голови Верховної Ради відзначається аскетизмом. Романтика в ньому видає лише колекція фігурок солдатиків. У 2011 році в інтерв’ю «Главрєду» він пригадував: «Маленькі фігурки індіанців, вікінгів, піратів, мушкетерів супроводжували мене все дитинство. На килимі в кімнаті я організовував військові баталії. Зберігаю їх і досі». Але тепер для країни настав час новітньої воїнської слави. Пліч-о-пліч із сучасними українськими лицарями Андрій Парубій стояв на барикадах обох Майданів.

Своє захоплення поборниками української національної ідеї Андрій Парубій неприховано і чітко обстоює на всіх своїх посадах. Символічно, що про своє обрання депутатом Львівської обласної ради в 1990 році Андрій Парубій дізнався за тюремними ґратами. Його заарештували за те, що розклеював із друзями агітаційні матеріали на вулицях Львова. Тоді Андрій Парубій відмовлявся вийти з ув’язнення, аж доки не відпустили і його товаришів.

Під час Помаранчевої революції був комендантом Українського дому, а під час Революції Гідності — незмінним комендантом Майдану. Каже, найскладніші рішення доводилося приймати саме тоді. Адже від них залежало життя сотень і навіть тисяч людей. На посаді секретаря РНБО саме Андрій Парубій виступив ініціатором створення Національної гвардії. І досі навідує своїх побратимів на передовій.

Однак нині боротьба Андрія Парубія — не на революційних барикадах, а на політичному полі бою. Офіційні зустрічі, візити, дипломатичні переговори та державницькі рішення — такою сьогодні є його зброя. Колись у одному з інтерв’ю він наголосив, що не бачить кардинальної різниці у роботі на Майдані, в РНБО чи в парламенті. Мовляв, ті самі завдання перед державою, той самий ворог. «Ставлю перед собою ціль і її дотискаю», — запевняє Андрій Парубій. А коли вдається вирішити важливе державницьке питання, каже, що почувається так, ніби піднявся на недосяжну гірську вершину.

Таких рішень прийнято немало — декомунізація та відновлення історичної справедливості у наданні статусу учасників бойових дій бійцям УПА, підтримка українського війська та мешканців окупованих територій, затвердження курсу на НАТО та звернення Верховної Ради до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу... Ці та багато інших кроків захищають і дедалі більше відвертають нашу країну від лихого східного сусіда, роблять українську державу щораз міцнішою. Це й є внеском Андрія Парубія в історію нашої незалежності, в історію нашого розвитку.

«Голосоукраїнці» долучаються до найщиріших привітань на адресу Голови Верховної Ради України Андрія Парубія. Бажаємо у день його народження наснаги на здійснення нових подвигів!

Вітання від колег із «Народного фронту»

Від щирого серця вітаю Андрія Володимировича з днем народження і бажаю йому не втрачати темпу і завзяття у роботі. Залишатися таким, як він є: принциповим та справедливим Головою українського парламенту. І найголовніше — завершити розпочату велику справу — реформування Верховної Ради України. Та власне, й самої країни. Нехай все вдається, друже! Невичерпних сил тобі, натхнення та віри!

Максим БУРБАК.