Побувавши на цій виставці, одразу змінюєш свою думку про енергоресурси. Нині чуєш від кандидатів на президентське крісло обіцянки про збільшення видобутку газу, вугілля, ефективнішу роботу атомних електростанцій, про зменшення цін на енергоносії. У розвинених країнах уже не ставлять питання про ціну на ці види енергетики. Там активно використовують сонячну, вітрову енергію. А ще технології настільки сучасні, що дають змогу економно витрачати й традиційні види енергії.

— Тому не дивно, — каже президент Рівненської торгово-промислової палати Микола Ярощук, — що наші товари не є конкурентоспроможними на світовому й навіть на нашому ринках. Приблизно 80 відсотків товарів на українському ринку — імпортні. Бо вони якісні і дешевші за наші. Головна причина дорожнечі — високий відсоток у собівартості товарів саме енергетичних засобів. Тому вітчизняна продукція дорога. Наш клімат дає змогу використовувати сонячну, вітрову енергію. І створювати біомасу для енергетичних потреб. Тому ми й організували виставку енергозберігальних технологій, які вже є в арсеналі абсолютної більшості закордонних фірм.

Ця міжнародна спеціалізована виставка «ІСТ — Безпека в енергетиці. Технології та послуги «ВольБіт — 2019» протягом трьох днів проходила в Рівному. У ній узяли участь майже 100 фірм кластеру з Євросоюзу та України. На ній побували міський голова Рівного Володимир Хомко, віце-консул посольства Польщі в Україні Марек Запур та керівник Мазовецького кластеру ІСТ Мариуш Стахнік.

— На жаль, Україна не володіє високими енергетичними технологіями. І це — мінус. Зате є можливість вкладати інвестиції в нас в цю галузь. І це — плюс, — сказав Володимир Хомко.

— Нинішні виставка та форум — це черговий спосіб співпраці між Польщею, Євросоюзом та Україною. І сподіваюся, що бізнесмени отримають багато корисної інформації, — долучився до розмови віце-консул Марек Запур.

З ним солідарний керівник Мазовецького кластеру Мариуш Стахнік:

— Виставка дасть змогу збагатитися підприємцям цінними пропозиціями. Рівне — Варшава: спільна справа.

Гості йдуть знайомитися з інформацією, яку надають представники різних компаній. Особливо цікавою вимальовується співпраця енергетичних кластерів з Литвою, Німеччиною, Польщею та Україною. Представники фірм розповідають про свою діяльність. Сучасне господарювання в Європі йде в ногу з дотриманням усіх екологічних норм. Ось презентація компанії «Eko-Efekt». Вона протягом 25 років надає своїм клієнтам комплексні послуги в галузі екологічного консалтингу. А фірма «DrtеamART» успішно працює в розвитку бізнесу шляхом консалтингу, ефективного пошуку джерел фінансування, включаючи дотації ЄС. Надає послуги на найвищому рівні відповідно до впровадженої системи управління якістю PN-EN ISO 9001:2008. Представник компанії «Ekonergia Sp.zo.o.» розповів про багаторічний досвід роботи в енергетиці, зокрема в реалізації проектів у сфері фотоелектрики, а також, що вони проводять і будівництво електростанцій під ключ.

Приємно, що на виставці можна побачити й матеріали українських фірм. Зокрема, засновник ТОВ «Елікон постач» Віктор Бегей займається сучасною енергетикою з 2002 року, у тому числі сонячною та енергетикою річок. Він розповів про діяльність свого товариства. Представила свою програму Громадська організація «Рівненський кластер відновлювальних джерел енергії та енергоефективності».

Ще ширшу інформацію за темами «Потенціал розвитку українсько-європейської співпраці в галузі інформаційних систем, технологій, послуг та енергетики», «Європейські інвестиційні фонди для стартапів», «Презентація індивідуальних пропозицій учасників виставки» можна було отримати під час засідання економічного форуму «Україна — ЄС».

— На жаль, — констатує факт Микола Ярощук, — наші підприємці мають чимало перепон для впровадження нових форм і видів енергетики. І навіть те, що вже є в плані економії в енергетиці, доводиться згортати. У січні електроенергокомпанії скасували нічні тарифи для юридичних осіб. Тобто, коли, скажімо, хлібокомбінати закладали меншу ціну у свою продукцію, бо пекли хліб уночі, тепер змушені закласти ціну денного тарифу.

А ось міського голову Рівного Володимира Хомка на виставці зацікавила енергозберігальна переробка твердих побутових відходів, можливість застосувати економні енергоресурси в комунальних закладах.

Андрій БАБІНЕЦЬ.

Рівне.