Микола Павленко — голова АО «Інтайтл», адвокат, Валерій Карпунцов — народний депутат України.

Відтоді, як у нашій країні почалася війна, свою діяльність активізували диверсійні та терористичні групи, які підтримують сепаратизм. Ці люди не мають патріотичних почуттів і своїми діями призводять до державної зради, наголосив під час прес-конференції народний депутат, який представляє фракцію «Блок Петра Порошенка» Валерій Карпунцов. За його словами, законодавці змушені були відреагувати на виклик і посилили правові норми в цій сфері.

Парламент прийняв досить жорсткі санкції для осіб, які толерують захоплення нашої території чи посягають на наш суверенітет. Як наслідок — правоохоронні органи отримали досить великі повноваження, що є виправданим кроком у стані війни. «Але протягом усього часу, який минув від Революції Гідності, досить багато прислужників Януковича залишилися при владі, — каже В. Карпунцов. — У том числі, й у правоохоронних органах. Вони вдало мімікрували — цинічні та аморальні, й можуть створити будь-яку ситуацію стосовно «неугодних» людей, щоб змусити їх піти на моральні або матеріальні поступки».

Народний депутат пригадав фермерську родину Скрипок. Мовляв, нападки на їх бізнес почалися ще в 2014 році. І тоді парламентарії неодноразово зверталися до правоохоронних органів, попереджаючи: якщо не втрутитися, може статися горе. Усі ці роки група зловмисників намагалася заволодіти майном цієї родини. Закінчилося це трагічно — загинула мати Сергія Скрипки, а його батька — покалічено. Це змусило сім’ю продати свій бізнес і змінити місце проживання. Звісно, що С. Скрипка перебував у важкому душевному стані. Саме в такому настрої він спілкувався із провокаторами, які підбурили його до розмов про помсту зловмисникам. Як наслідок — понад вісім місяців батько чотирьох дітей, патріот і бізнесмен перебуває під вартою за звинуваченням у тероризмі, стверджує Валерій Карпунцов. Він поділився й такими даними: ще на стадії обшуків слідчий вилучив у Сергія автомобіль марки «Мазератті» й два дні ним користувався.

Сергію Скрипці висунули підозру за статтею тероризм. Начебто він організовував помсту тим, хто убив його матір, повідомив народний депутат. Навіть якщо ця людина дійсно хотіла комусь помститися, припускає він, то максимум, що можна інкримінувати — замах на життя і здоров’я громадян. Але тільки стаття за тероризм не дозволяє випустити людину під заставу, під домашній арешт або взяти на особисту поруку, доки ведеться слідство. Подібна практика вже на потоці у правоохоронців, стверджує законотворець. Мовляв, доки людина перебуває за ґратами, на неї можуть тиснути різними способами і змусити відмовитися від свого майна або бізнесу. Фактично — це тільки підозра. Вона ще зовсім не означає, що злочин дійсно мав місце, але її не можна оскаржити. Суд бере цю підозру як обґрунтовану і не може визначити іншого запобіжного заходу незалежно вже від того, була дана подія чи ні.

Нині в нашій країні десятки і навіть сотні осіб носять ярлик терориста, зауважує адвокат Микола Павленко. За його словами, ймовірну помсту взагалі неможливо притягувати до статті про тероризм (а вона, до речі, передбачає довічне позбавлення волі). На думку правника, ця стаття звільняє суддів від обов’язку думати, бо законодавець наділив їх безальтернативним обов’язком.

Для того, щоб унеможливити такі ситуації, необхідно відновити торжество закону, переконаний заслужений юрист, доктор юридичних наук Валерій Карпунцов. І вагому роль у цьому відіграє суспільство та ЗМІ, виражаючи свій протест з приводу випадків порушень закону. «Я, як народний депутат, і як член фахового комітету неодноразово звертався до Генерального прокурора і наводив факти про фальсифікування справи Скрипок, — каже парламентарій. — Але немає жодної реакції. Адже якщо привести до відповідальності слідчого, то доведеться і процесуального керівника. Якщо процесуального керівника, то й керівника прокурора. А в слідстві задіяно десятки слідчих прокурорів — в ситуації, якої фактично не існує, яка є правоохоронним фейком».

Надія СМІЯН.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут