В Україні досі зберігається загроза реваншу проросійських сил, тому зміцнення європейського курсу країни, а також надання нашим партнерам із ЄС правдивої інформації є дуже важливим. Про це йшлося у Брюсселі, де представники української делегації та Європейського співтовариства обговорювали ініціативу створення на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка Європейського інституту.

«Цей інститут має стати «мозковим центром», який зміцнить фундамент розвитку України. Він повинен бути провайдером між Україною та Європою, який зміг би доносити інформацію до міжнародних партнерів і став би майданчиком для генерування нових ідей. А студенти університету імені Шевченка зможуть отримати додаткові можливості, додаткові лекції по європейській інтеграції», — зазначив один з ініціаторів створення інституту, заступник голови фракції БПП Сергій Березенко.

На його думку, для молодого покоління українців європейська інтеграція є основою мислення про майбутнє країни. «Ми любимо демократію, хочемо розвивати Україну і знаємо, що тільки у Європейському співтоваристві знаходиться майбутнє нашої Батьківщини. І саме зараз ми започатковуємо такий амбітний проект, який готові підтримати не лише поважні європейські інституції, а й представники міжнародного бізнес-середовища», — підкреслив народний депутат та повідомив, що під час перемовин за участі представників Єврокомісії та Європарламенту йшлося про виділення на цей проект 3,5 мільйона євро.

Зазначимо, що в грудні минулого року ідею створення Європейського інституту обговорювали під час зустрічі народних депутатів України та євродепутатів із ректором Kиївського національного університету імені Тараса Шевченка Леонідом Губерським.

«Це на Євромайдані під прапорами Європейського Союзу гинули люди за мрію жити у Європейському співтоваристві. Сьогодні на другому кінці Європи маємо Brexit і кризу демократії у багатьох країнах—членах ЄС. Тому Європейський інститут у Києві є важливим символом побудови європейського діалогу для захисту цінностей демократії та побудови громадянського суспільства», — зазначив тоді євродепутат Міхал Боня.

Леонід Губерський, презентуючи стратегію розвитку університету, повідомив, що Європейський інститут охоплюватиме такі напрями, як освіта студентів у галузі європейських студій, права, економіки та соціології, підготовка кадрів для державної служби та органів місцевого самоврядування, експертів неурядових організацій, а також здобуття досвіду в отриманні коштів від програм ЄС. Водночас основним напрямом роботи інституту як «мозкового центру» буде творення незалежної експертної публічної дискусії, опрацювання програм та стратегій розвитку України, а також моніторинг економічних та політичних процесів.

Вл. інф.