Постійний представник ЄС у Росії Маркус Едерер здійснив у середу офіційний демарш від імені 28 держав — членів ЄС на адресу заступника міністра закордонних справ Росії Олександра Грушка, повідомляє «Європейська правда». 
 

Зокрема, під час виступу посол підтвердив позицію ЄС стосовно незаконного затримання українських військовослужбовців Росією і зазначив, що Європейський Союз очікує, що Росія негайно та беззастережно звільнить 24 захоплених українських моряків, дотримуватиметься їхнього права на юридичне представництво та безперешкодний доступ з боку консульської влади і забезпечить надання постраждалим членам екіпажу належної медичної допомоги. Також у Брюсселі наполягають, що Росія повинна забезпечити безперешкодне та вільне проходження через Керченську протоку в Азовське море й назад відповідно до міжнародного права. Застосування Росією сили стосовно суден, які перетинають Керченську протоку, — неприпустиме.

Незаконне ув’язнення українських моряків було на порядку денному зустрічі глав МЗС ЄС, яка відбулася вчора в Бухаресті. 18 лютого за ініціативи Данії під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС буде обговорено питання запровадження додаткових санкцій стосовно РФ, якщо вона не звільнить наших моряків.

Також партнерів з Євросоюзу поінформували про критичний стан здоров’я політв’язня Кремля Павла Гриба. Як повідомив у Твіттері посол України при ЄС Микола Точицький, Україна «закликала ЄС посилити тиск на РФ з тим, щоб негайно надати Павлу необхідну медичну допомогу».