Одна з проблем, котру дедалі важче розв’язувати у ФРН, — потреба в доглядальниках за людьми похилого віку. За даними медичного відомства з охорони здоров’я, якщо в 2017 році допомоги потребувало 3,3 млн таких громадян, то в 2030-му їх налічуватиметься 4 млн, а в 2050-му — вже 5,3 млн.

Тож питання надзвичайно актуальне для старіючого населення країни. Як свідчать результати досліджень компанії у галузі управління персоналом Adecco, професія доглядальника за старими немічними людьми нині має особливо великий попит. Тому німецький уряд минулого літа запустив програму, метою якої є пошук нових кадрів для тих, хто потребує сторонньої допомоги. Уже до 2023 року кількість таких фахівців має збільшитися на 10%. Однак справа посувається повільно, оскільки ця професія не стала привабливішою, особливо для молодих і дужих людей, котрих і потребує ситуація.

Днями міністри праці — Xубepтуc Xaйль, охорони здоров’я — Єнc Шпaн, у справах сім’ї — Фpaнциcкa Гіффай оприлюднили ще один план, як усе-таки залучити більше молоді в цю сферу діяльності. Вони пообіцяли організувати безплатні додаткові курси для охочих стати доглядальниками, поліпшити умови та оплату праці, що сприятиме боротьбі з кризою у сфері догляду за немічними і тяжкохворими. Нові привабливі правила набудуть чинності з січня наступного року.

Однак експерти в цій галузі вважають, що без найманої праці іноземних шукачів робочого місця у Німеччині, які б охоче доглядали за старими та тяжкохворими, країні вже не обійтися.

Берлін.