Міністерство туризму Болгарії підбило підсумки торішнього туристичного сезону й офіційно повідомило, що в 2018 році на курортах країни відпочило понад 9 мільйонів закордонних туристів. Це на 4,4 відсотка більше, ніж у 2017-му.

Хоч як це дивно, але лідерство впевнено утримують громадяни сусідньої Румунії, які у своїй більшості проігнорували рідні курорти на Чорному морі та в Карпатах і вирушили до Болгарії. Можливо, їх привабило не тільки тепліше море в південної сусідки, а й демократичніші ціни в готелях. Як повідомило міністерство, в 2018 році до країни приїхали на відпочинок 1 мільйон 377 тисяч громадян Румунії. На другому місці опинилися жителі Греції (1,116 млн), а на третьому — Німеччини (850 тисяч).

Але у відсотковому відношенні найбільше зростання туристичного потоку відзначено з України — 24,4 відсотка, що в цифрах становить 379 тисяч осіб. Безумовно, цьому сприяло скасування візового режиму, що не тільки спростило в’їзд наших громадян до Болгарії, а й зробило відпочинок трохи дешевшим.

«Уперше кількість іноземних туристів у Болгарії перевищила 9 мільйонів. Це гарний стимул для продовження активної політики популяризації Болгарії як цілорічного туристичного напрямку», — прокоментувала для журналістів ці цифри міністр туризму Ніколіна Ангелкова.

Міністерство туризму разом і колегами з міністерства закордонних справ уживатимуть заходів для полегшення оформлення віз для громадян країн, що не входять до ЄС. Зростання туристичного потоку для Болгарії означає не тільки поповнення бюджету, а й відкриття нових робочих місць (бодай і сезонних), зростання доходів власників готелів і ресторанів, мережа яких з кожним роком збільшується.