Відповідно до графіка особистого прийому громадян головами комітетів Верховної Ради України, головами депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України під час роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання в приймальні Верховної Ради України відбулися, як і було заплановано, 36 особистих прийомів громадян.

Особисто у приймальні Верховної Ради України вісім очільників парламентських комітетів і депутатських фракцій у Верховній Раді України прийняли 108 відвідувачів.

Ще 18 прийомів проведено першими заступниками, заступниками голів парламентських комітетів, депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, секретарями комітетів Верховної Ради України, до яких звернулися 190 відвідувачів.

Решта 10 прийомів громадян було проведено членами комітетів Верховної Ради України, депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України народними депутатами України, які прийняли 207 відвідувачів.

Загалом на особистих прийомах побували 505 відвідувачів, від яких отримано 548 звернень, з яких 442 — письмові та 106 — усні.

Переважна більшість громадян, які відвідали особисті прийоми у Верховній Раді України, — мешканці м. Києва (328 осіб, або 64,9 відсотка від загальної кількості відвідувачів) та Київської області (57 осіб, або 11,3 відсотка).

Серед загальної кількості пропозицій, заяв і скарг громадян, поданих головам комітетів Верховної Ради України, головам депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, три чверті — від найменш соціально захищених верств населення: пенсіонерів (327 звернень, або 59,7 відсотка від загальної кількості звернень) та безробітних (76 звернень, або 13,9 відсотка). Першочергової уваги з боку очільників парламентських комітетів, депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України потребували звернення осіб з інвалідністю І—ІІІ груп — 119, ветеранів праці — 73, дітей війни — 28, переселенців або внутрішньо переміщених осіб — 20.

Усього під час роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання на особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України відвідувачами порушено 1084 питання.

Майже третина звернень стосувалася питань забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян, запобігання дискримінації — 342, або 31,5 відсотка від загальної кількості питань, порушених під час особистих прийомів. Серед них переважали скарги на дії працівників правоохоронних органів — 65, або 19 відсотків.

Уперше за час роботи Верховної Ради України восьмого скликання на другому місці за кількістю звернень, поданих у приймальні Верховної Ради України керівництву парламентських комітетів, депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, опинилися пропозиції, заяви і скарги громадян з питань житлової політики — 160, або 14,8 відсотка від загальної кількості питань. Найчастіше відвідувачами приймальні Верховної Ради України порушувалося питання надання житла громадянам, що мають право на його одержання, — 67, або 41,9 відсотка. У кожному четвертому зверненні на житлову тематику громадяни наголошували на неефективності механізмів впровадження державної житлової політики, а також вказували на необхідність її реформування та оптимізації — 40, або 25 відсотків.

На третьому місці за кількістю звернень, поданих на особистому прийомі у голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, перебувають питання соціальної політики та соціального захисту населення — 152, або 14 відсотків від загальної кількості питань. Понад третина питань соціального блоку стосується пропозицій про зміни в пенсійному законодавстві — 53, або 34,9 відсотка.

На особистих прийомах голів парламентських комітетів, голів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України протягом роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання відвідувачі також порушували питання комунального господарства — 52, або 4,8 відсотка; діяльності органів місцевого самоврядування — 49, або 4,5 відсотка; праці і заробітної плати — 41, або 3,8 відсотка; діяльності місцевих органів виконавчої влади — 37, або 3,4 відсотка; аграрної політики і земельних відносин — 33, або 3 відсотки; фінансової, податкової, митної політики — 32, або 2,9 відсотка; охорони здоров’я — 29, або 2,7 відсотка; діяльності Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України — 29, або 2,7 відсотка; діяльності центральних органів виконавчої влади — 26, або 2,4 відсотка від загальної кількості питань, порушених на особистих прийомах.

Усі письмові звернення громадян, отримані під час особистих прийомів, розглядалися і опрацьовувалися в секретаріатах парламентських комітетів, депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, надсилалися до компетентних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів.

Із загальної кількості звернень, поданих відвідувачами під час особистих прийомів голів комітетів Верховної Ради України, голів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, станом на 29 січня 2019 року отримано 395 відповідей про результати розгляду звернень. З них 111 звернень, або 20,3 відсотка, вирішено позитивно; на 128, або 23,4 відсотка, дано роз’яснення; 126, або 23 відсотки, переадресовано за належністю до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних і судових органів; на 29, або 5,3 відсотка, отримано проміжні відповіді; в одному випадку на звернення громадянина отримано відповідь з обґрунтованою відмовою в задоволенні порушених заявниками питань; 153 пропозиції, заяви та скарги, або 27,9 відсотка, продовжують перебувати на контролі.

Відділ з питань звернень громадян апарату Верховної Ради України.