Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 18 відсотків річних. Збереження ставки на такій високій позначці спрямовано на зниження інфляції до мети 5 відсотків у 2020 році, пояснюють в НБУ.

Зміною облікової ставки Нацбанк регулює вартість фінансових ресурсів, а отже — ставки за кредитами і депозитами. В теорії облікова ставка — орієнтир «ціни на гроші». Що вища облікова ставка НБУ — то вища відсоткова ставка за банківськими продуктами (кредитами і депозитами).

18 відсотків — це дуже висока ціна, а отже, доступність коштів залишиться, як і раніше, високою. В уряді часто лунають заяви про те, що висока облікова ставка ускладнює доступ бізнесу до кредитів, а тому уповільнює зростання економіки. На що в Нацбанку відповідають, що лише такою жорсткою монетарною політикою можна втримати інфляцію, яку, у свою чергу, додатково провокує Кабмін популістськими заходами.

Регулятор нагадує, що торік інфляція сповільнилася до 9,8 відсотка (з 13,7 відсотка у 2017 році), тобто до найнижчого рівня за останні п’ять років. НБУ прогнозує, що інфляція й надалі поступово уповільнюватиметься.