У столичному агентстві «Укрінформ» презентували рейтинги голів обласних державних адміністрацій. Оцінку ефективності керівників ОДА провели експерти Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), який працює в Україні з 2014 року. Участь у заході взяли народний депутат, представник голови Асоціації міст України у Верховній Раді Оксана Продан, представники органів державної влади, аналітичних центрів та експерти з місцевого самоврядування.
 

Як повідомив Максим Степаненко, експерт МЦПД з питань внутрішньої політики, основу методології оцінювання становили три базові критерії: виконання та звітування про реалізацію державної стратегії регіонального розвитку до 2020 року; виконання обласних бюджетів; комунікаційна політика та активність керівника ОДА. Експерти вивчали діяльність 17 очільників облдержадміністрацій, які пропрацювали на своїх посадах понад півроку.

Так, відповідно до рейтингу, до першої п’ятірки ввійшли: Юлія Світлична (голова Харківської ОДА), Валентин Резніченко (голова Дніпропетровської ОДА), Микола Клочко (голова Сумської ОДА), Костянтин Бриль (голова Запорізької ОДА), Валерій Головко (голова Полтавської ОДА). Замикають рейтинг керівники Волинської ОДА Олександр Савченко та Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук.

Підбиваючи підсумки, М. Степаненко зауважив, що найнижчі бали керівники отримували зазвичай за виконання державної стратегії. «Вісім із 17 проаналізованих адміністрацій взагалі не мали звітів щодо їх виконання. Хоча згідно з наказом Мінрегіонбуду інформування про виконання держстратегії має відбуватися щоквартально, а щороку до 25 лютого має подаватися річний звіт», — зауважив він. Окремо експерт акцентував увагу на необхідності розробки більш зрозумілої структури сайтів ОДА, щоб максимально спростити доступ громадян до звітної документації та забезпечити зворотний зв’язок між ОДА та громадянами.

Цей рейтинг є напрочуд актуальним, особливо у контексті закріплення реформи децентралізації в Конституції, зауважили під час заходу. Однак, переконана народний депутат Оксана Продан, успішно працювати дозволено і за чинним законодавством.

«Так, можна говорити про зміни до Конституції, про префектів, але навіть там, де ОТГ повністю покриває межі району, можна спокійно бюджет перевести на органи місцевого самоврядування. Бо райдержадміністрація там уже себе зжила і це питання можна вирішувати без змін до Конституції», — сказала вона. Водночас депутат акцентувала увагу на тому, що всі повноваження, які передаються на місця, потребують належного фінансування. «І це те питання, на якому постійно наголошують представники органів місцевого самоврядування», — сказала О. Продан, додавши, що АМУ бере активну участь у всіх засіданнях уряду, співпрацює із законодавцями для того, щоб на всіх етапах підхоплювати ініціативи.

Насамкінець депутат зауважила, що між містами має бути здорова конкуренція, бажання бути кращим. «АМУ об’єднує українські міста і це чудово, адже часто успішні приклади одних — це нові можливості для інших», — констатувала Оксана Продан.

Водночас вона назвала знаковим те, що найуспішніший голова ОДА — це жінка. І додала, що їх було би значно більше, та серед очільників облдержадміністрацій лише одна представниця прекрасної статі.