На знімку: депутат облради Андрій Левкович (ліворуч) — ініціатор багатьох проектів із розвитку Покуття.

Депутат Івано-Франківської обласної ради Андрій Левкович — частий гість у Городенківському районі. В своєму окрузі долучився до реалізації багатьох проектів — духовних, мистецьких та енергоощадних. Один із них — утеплення корпусів Городенківської дитячої музичної школи.

Фасади двох корпусів ДМШ спочатку обшили утеплювачем, наново поштукатурили. Після ремонту стіни аж пояснішали — фарбу підібрали жовтогарячу. Але головне, що за два зимові місяці в закладі відчули економію тепла. Директор школи Тамара Тучак розповіла, що такі енергоощадні заходи дають змогу вихованцям та викладачам почуватися комфортно за будь-якої погоди.

Колись приміщення музичної школи належали міському храму Успіння Пресвятої Богородиці, що неподалік. Торік постало питання капітального ремонту церковного проборства (деканального будинку). Городенківський декан УГКЦ Ігор Левицький звернувся по допомогу до Андрія Левковича. Депутат залучив своїх друзів-меценатів, разом виділили кошти на перекриття даху та підлогу.

Городенка — містечко маленьке. За кількадесят метрів від згадуваних школи й церкви розташований районний Палац культури. Для перекриття даху Андрій Левкович, за сприяння народного депутата України Анатолія Матвієнка, допоміг залучити кошти з різних джерел. Так само й для Центру творчості учнівської молоді, де ще й замінили вікна і зовнішні двері. Цим кардинально змінилося обличчя закладу, якому більш як сто років. Понад столітню історію має і приміщення центральної районної бібліотеки, тут також замінили вікна і двері, перекрили дах. Навесні за сприяння Андрія Левковича оновлять фасад. Книжки мають жити в гарному місці.

Принагідно варто згадати й про мистецьку складову допомоги депутата в окрузі. За сприяння Андрія Левковича городенківці побачили виступи багатьох відомих артистів і творчих колективів. Зокрема, заслужену артистку України Галину Баранкевич із концертом-драмою «Вигнані з раю», музикантів обласного симфонічного оркестру, естрадний колектив «Шпилясті кобзарі».

У рамках фестивалю «Покутські джерела», що відбувався в Городенці, в очолюваній Андрієм Левковичем Івано-Франківській торгово-промисловій палаті провели науково-практичну конференцію, де вітчизняні й зарубіжні науковці дискутували щодо культурно-мистецької та етнографічної палітри Покуття. Ключовим стало обговорення особливостей економічного, політичного та культурного розвитку східної частини сучасної Івано-Франківщини. Також ішлося про використання пам’яток археології у туристичній галузі, створення музеїв просто неба, що сприятиме соціально-економічному розвитку Покуття та його популяризації.

Тоді ж Андрій Левкович розповів про свої перемовини з послом Вірменії щодо перетворення колишнього городенківського вірменського костелу на органний зал. Як депутат облради він уболіває за популяризацію культурно-мистецьких цінностей Покуття, його подальший розвиток, зокрема економічно-інвестиційний.

Також за сприяння Андрія Левковича та Анатолія Матвієнка під час міжнародного фестивалю «Карпатський простір» у Городенківському районі відбувся пленер скульпторів. Дев’ять митців із Мексики, Польщі, Києва, Ужгорода й Прикарпаття використали місцевий камінь-вапняк для своїх витворів.

«Найважливіше — показати назагал, що Городенківський район має неабиякий потенціал розвитку, — резюмує Андрій Левкович. — Коли мої виборці звертаються з якимсь запитом, знаю, що самі не сидять склавши руки, а шукають різні можливості для реалізації проектів. Це такий соціальний експеримент — не за рахунок депутатів, а за рахунок власної енергії, спрямованої на перетворення свого оточення».

Людмила СТРАЖНИК.

Фото автора.

Івано-Франківська область.