Національна рада з електронних ЗМІ (NEPLP) на засіданні 31 січня ухвалила рішення на три місяці заборонити ретрансляцію (у тому числі поширення) російського телеканала «Росія РТР» на території Латвії, повідомляє Delfi.
 

«Латвія не терпітиме пропаганду Кремля на своїй території, і це ясний сигнал для недружніх країн і сил — ми захищали й захищатимемо свій інформаційний простір», — прокоментував рішення заступник голови NEPLP Іварс Аболіньш.

Порушення констатовано в передачах «Росія РТР» «Вечір з Володимиром Соловйовим» і «60 хвилин» (ведучі — Ольга Скабєєва, Євген Попов). Наприклад, у передачі «Вечір з Володимиром Соловйовим» 22 травня 2018 року ведучий заявив, що частину українців (бандерівців) слід повісити й розстріляти. 11 січня 2018 року в передачі «60 хвилин» Володимир Жириновський багаторазово закликав до вчинення воєнних дій на території України, називаючи українців негідниками й бандитами. «Неважливо, проти якої країни або народу спрямовані ненависть або розпалення війни, це грубе порушення закону, проти якого NEPLP діятиме з відповідною суворістю», — зауважив член NEPLP Патрік Гріва.

«Істотним і наголошуваним є той факт, що в умовах гібридної війни рупор пропаганди Кремля, за яким стоять величезні фінансові ресурси, розмістив свої інструменти в різних країнах. Про це свідчить факт, що програма «Росія РТР» зареєстрована у Швеції (тобто в Європейському Союзі), а не в Росії», — йдеться у повідомленні NEPLP, інформує Delfi. Тому NEPLP спрямувала повідомлення Єврокомісії і Регулятору ЗМІ Королівства Швеції про констатовані порушення директиви й закону про електронні ЗМІ, а також поінформувала про можливість знайти підходяще для сторін рішення у разі повторних порушень. Крім того, NEPLP інформував сторони про намір обмежити ретрансляцію програми «Росія РТР» у Латвії.

«Зрозуміло, що машинерія пропаганди Кремля після цього випадку не зупиниться. Державі необхідно внести зміни у формування пакета телеканалів, пропонованих компанією Lattelecom, щоб воно відповідало національним інтересам Латвії… Ми повинні вимагати особливого регулювання для країн Балтії і щосили захищати наших людей від інформаційних атак Путіна. Ворожі стосовно Латвії сили мають розуміти, що ми дамо рішучу відсіч і мові ненависті, і розпаленню війни. І якщо «Росія РТР» чи будь-який інший телеканал після цього попередження не зрозуміють, наші дії будуть негайні й жорсткіші», — сказав Іварс Аболіньш, інформує Delfi.