Доцент Одеської національної академії харчових технологій (ОНАХТ), кандидат технічних наук Натела Кордзая стала лауреатом премії Верховної Ради, яку присуджують талановитим молодим науковцям, котрі працюють у сфері фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок. Премію 20 тисяч гривень вона отримала за роботу «Формування якості хліба із цільного зерна пшениці з додаванням коренеплідних овочів».

Одеситка встановила, що додавання в хліб білих коренеплодів — селери, петрушки й пастернаку — сприяє підвищенню антиоксидантних властивостей продукту, ліквідації ульцерогенної дії (тобто, що провокує виразкову хворобу) хліба із цільного зерна пшениці, а також поліпшенню ступеню його засвоєння організмом.

«Такий хліб можна рекомендувати для споживання людям, які страждають від проблеми надлишкової ваги та ожиріння, захворювань системи кровообігу, ендокринної системи й порушення обміну речовин», — констатує Натела Кордзая.

Те, що хліб із селерою має цілющі властивості, науковець підтвердила експериментально, сказано на сайті навчального закладу. 

В’ячеслав ВОРОНКОВ,
член наглядової ради ОНАХТ.