В Одесі за участі міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та міністра закордонних справ Туреччини Мевлюта Чавушоглу (на знімку праворуч) відбулося VII засідання Українсько-Турецької спільної групи стратегічного планування за підсумками взаємодії у 2018 році й пріоритетів на 2019 рік. 

 

У рамках програми міністри закордонних справ України й Туреччини разом з одеським міським головою Геннадієм Трухановим відвідали Стамбульський парк. Свою назву парк отримав в 2012-му на знак розвитку побратимських відносин і на честь святкування 15-річчя підписання відповідного договору. 

— Я дуже радий, що наша зустріч із міністром закордонних справ Туреччини почалася саме з відвідування Стамбульського парку — символу дружби між нашими країнами в центрі Одеси, — зазначив Павло Клімкін. 

У 2016 році турецькою стороною було ухвалене рішення про проведення комплексного благоустрою зеленої зони в центрі Одеси. Роботи проводилися за участі й на кошти Стамбульського муніципалітету за повного сприяння структурних підрозділів Одеської міської ради. Стамбульський парк було відкрито в дні святкування 20-річчя побратимських відносин у травні 2017-го, він став одним з улюблених місць відпочинку одеситів та гостей міста. 

— Для Одеси Стамбульський парк — знаковий проект, реалізований у рамках розвитку дипломатичних зв’язків із Туреччиною. А ще цей проект започаткував ініціативу дружніх країн створювати в Одесі свої так звані «зелені представництва». У нас далекосяжні плани розвитку взаємовідносин із нашим містом-побратимом. Зокрема, вже сьогодні ми поставили перед собою завдання організувати між Одесою і Стамбулом пасажирське поромне сполучення, — зазначив міський голова Геннадій Труханов. 

За повідомленням прес-центру МЗС України, на центральному місці на перемовинах були заходи стосовно підготовки восьмого засідання Стратегічної ради високого рівня під головуванням президентів України й Туреччини, яке має відбутися цього року в Україні.

Делегації обмінялися думками стосовно безпекової ситуації в Азово-Чорноморському регіоні й на Близькому Сході, миротворчих ініціатив з метою припинення російської агресії на Донбасі, розширення співробітництва в торговельно-економічній, енергетичній, оборонній сфері, фіналізації переговорів щодо Угоди про вільну торгівлю між Україною і Туреччиною.

Обопільно констатовано, що стратегічний діалог сьогодні відзначається практичною складовою завдяки динамічному розвитку взаємодії в різних секторах економіки. У цьому контексті відзначено перспективи розвитку взаємодії в сфері ОПК і авіабудування.

На тлі актуалізації питання укладення угоди про соціальний захист громадян двох країн велику увагу було приділено питанням гуманітарного співробітництва й контактів між людьми, які з кожним роком зростають.

За підсумками переговорів підписано План консультацій між МЗС двох країн на 2019—2020 роки.

Одеса.

Фото зі сторінки у Твіттері Павла КлІмкІна.