На знімку: Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.     

Більше фото тут — www.golos.com.ua

У неділю в соборі Святої Софії Київської відбулась інтронізація Предстоятеля Православної церкви України, митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Чин возведення на Київський престол відбувся за участю офіційного представника Вселенського Патріарха митрополита Еммануїла Галльського, представників монастирів Святої гори Афон, архієреїв УПЦ США, УПЦ Канади та екзарха Патріарха Варфоломія у Києві. У церемонії також узяли участь Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Президент Петро Порошенко з дружиною, Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, члени уряду, дипломати, представники духовенства та громадськості.

Після відправлення Святої Літургії Предстоятеля ПЦУ Епіфанія було возведено на престол митрополита Київського та всієї України та вручено зовнішні ознаки предстоятельства — хрест та дві панагії, а також жезл митрополичого служіння.

Президент Петро Порошенко, вітаючи Предстоятеля ПЦУ Епіфанія з чином інтронізації, зазначив, що впродовж останніх двох місяців у тисячолітніх стінах Святої Софії Київської відбулася низка подій, кожна з яких є по-справжньому подією історичною.

Він нагадав, що 15 грудня 2018 року тут відбувся Об’єднавчий собор, під час якого постала автокефальна Православна церква України, а владику Епіфанія було обрано її Предстоятелем, 7 січня цього року митрополит Епіфаній під покровою Пресвятої Богородиці Оранти служив першу після отримання Томосу Різдвяну літургію, а в цю неділю відбулася подія, яка є і продовженням, і завершенням попередніх. «Інтронізація Предстоятеля Української Православної церкви митрополита Київського і всієї України Епіфанія означає, що церква і православний український народ отримують нового лідера», — підкреслив глава держави і привітав митрополита Епіфанія з поставленням на Київський престол, а також із 40-літтям, яке владика відзначав цього дня.

Глава держави також зауважив, що в цей урочистий і святковий день ми маємо віддати належну шану всім великим українцям на Київському престолі — від Іларіона і Петра Могили до Василя Липківського, Мстислава Скрипника, Володимира Романюка.

«Їхня молитва, їхня невтомна праця наближали цей наш святковий день», — сказав Президент та окремі слова вдячності і поваги висловив Святішому Філарету, який так багато зробив для постання автокефальної Української православної церкви.

(Оскільки Почесний Патріарх Філарет цього дня перебував у лікарні, то він направив Предстоятелю ПЦУ Епіфанію своє привітання). «Я впевнений, що жертовність і мудрість наших предстоятелів, які зробили рішучі кроки в ім’я об’єднання українського народу, стали великим прикладом для всіх нас. І назавжди увійдуть в історію церкви і нашої держави», — наголосив П. Порошенко.

Президент висловив щиру подяку Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію за любов, за підтримку прагнення українського народу мати помісну церкву та присутньому на інтронізації митрополиту Галльському Еммануїлу за його величезну роль у нашій спільній роботі з єднання українського православ’я і визнання автокефалії Православної церкви України.

Підкресливши, що українська держава зробила все можливе для становлення автокефальної Української православної церкви, Президент також подякував народним депутатам та Голові Верховної Ради Андрію Парубію, уряду за їхні зусилля, щоб цей історичний день став можливим. «Інтронізація Предстоятеля Православної церкви України символізує те, що Божим промислом це велике державотворче питання вирішено. Вітаю весь український народ з цією подією», — наголосив глава держави та ще раз запевнив, що в Україні не буде державної церкви. «Переконаний, що незалежність і взаємна повага відкривають шлях до справжнього партнерства держави і церкви, до спільної нашої праці задля блага країни і народу», — сказав П. Порошенко.

Привітати Предстоятеля ПЦУ з інтроніза-цією до собору Святої Софії прийшли й представники інших українських церков, зокрема, глава УГКЦ Святослав (Шевчук).

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський та всієї України Епіфаній, в свою чергу, подякував ієрархам українських церков, Президенту та іншим представникам української влади, політичним та громадським діячам, науковій і творчій інтелігенції за зусилля, які сприяли створенню Православної церкви України та отриманню Томосу про автокефалію. У своїй промові він пригадав, як півтора місяця тому в цьому ж соборі було створено Єдину Помісну Українську православну церкву, та висловив сподівання, що церква об’єднає всіх православних українців та отримає статус Патріархату. «Двері наших церков відчинені для всіх», — наголосив він.