Юлія Тимошенко, Роман Семенуха, Максим Бурбак, Артур Герасимов, Степан Кубів.

Вадим Новинський, Віктор Галасюк, Віктор Бондар, Сергій Лабазюк.

Сьогодні розпочинає роботу нова, десята, сесія Верховної Ради України восьмого скликання. Безумовним пріоритетом нової сесії залишаються питання національної безпеки і оборони. Окрім того, парламенту належить остаточно схвалити конституційні зміни про закріплення стратегічного курсу нашої держави на вступ до Євросоюзу та НАТО, завершивши процеси декомунізації, прийняти законопроекти, спрямовані на розвиток провідних галузей економіки, посилення соціального захисту. На роботі законодавчого органу, звісно, позначиться наближення і президентських, і парламентських виборів.

Нова, десята, сесія Верховної Ради буде непростою, вважає і Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. «Важливо забезпечити ефективну системну дієву роботу парламенту», — наголосив він.

Насамперед депутати мають затвердити порядок денний нової сесії, хоч, як повідомив А. Парубій на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів, ще не всі комітети та депутатські фракції подали свої пропозиції. Голова Верховної Ради закликав подати всі пропозиції, після чого може бути затверджено порядок денний на сесію. Якщо ж не всі комітети та фракції встигнуть подати пропозиції, то парламент затвердить тижневий порядок денний.

Амбітні завдання

Нинішнього пленарного тижня парламент традиційно розгляне декілька тематичних блоків законопроектів. У вівторок, 5 лютого, — блок питань національної безпеки та оборони. Значну частину цих законопроектів спрямовано на приведення безпекової сфери до стандартів НАТО та реформи ЗСУ. Зокрема, це проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку зі створенням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на базі військових комісаріатів у другому читанні, урядові законопроекти — про внесення змін до деяких законів України щодо військових звань військовослужбовців, щодо створення сприятливих умов для залучення іноземних інвестицій в оборонно-промисловий комплекс, щодо вдосконалення проходження громадянами військової служби. Наступний блок — паливно-енергетичного комплексу. Це, зокрема, проекти законів про внесення змін до Закону «Про ринок електричної енергії», до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії та щодо безпеки використання ядерної енергії. Окрім того, на розгляд парламенту у вівторок буде винесено блок освітянських питань. Глава парламенту також запропонував сьогодні проголосувати за призначення позачергових місцевих виборів, наголосивши, що це — обов’язок Верховної Ради.

У середу парламент традиційно розгляне питання ратифікації, а також доопрацьований варіант проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції у повторному другому читанні.

У четвер ключовим питанням стане розгляд проекту закону про внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) — реєстр. № 9037. 22 листопада 2018 року до Верховної Ради надійшов позитивний висновок Конституційного Суду України щодо цього законопроекту. Це вже буде заключне голосування, яке потребує не менш як 300 голосів, тож глава парламенту звернувся до депутатів максимально мобілізуватися. На розгляд парламенту також буде винесено проект закону про внесення зміни до статті 133 Конституції України — щодо перейменування Дніпропетровської області. Наразі є дві пропозиції — перейменувати область на Дніпровську чи Січеславську. Той законопроект, який набере вдосталь голосів, буде направлено на висновок до Конституційного Суду. Окрім того, парламент розгляне блок питань інформатизації.

Передвиборна турбулентність не повинна дестабілізувати державу

Ключовим завданням для Верховної Ради нинішнього пленарного тижня є остаточне ухвалення ініційованих Президентом України змін до Конституції щодо неухильного курсу на членство в НАТО, наголосив лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов. «Перед нами стоять амбітні завдання щодо поглиблення співпраці з НАТО і ЄС, посилення обороноздатності держави та підвищення соціальних стандартів, — сказав він, висловивши сподівання, що за зміни до Конституції проголосують значно більше, ніж 300 українських парламентаріїв. — Ми продемонструємо всьому світові реалізацію цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та Організації Північноатлантичного договору».

А. Герасимов також відзначив, що нині понад 60% українських громадян підтримують вступ України до Євросоюзу. Він розповів, що на сьогодні у ході всеукраїнської акції зі збору підписів під зверненням до народних депутатів на підтримку змін до Конституції України вже зібрано понад мільйон підписів громадян.

У передвиборний період парламент, коаліція та уряд повинні забезпечити чесні та прозорі вибори Президента, ефективно працювати та гарантувати порядок у державі, наголосив голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. «Передвиборна турбулентність не повинна дестабілізувати державу. Парламент та уряд мають не лише гарантувати порядок, а й продовжити ухвалення важливих законів, — сказав він. — Зокрема, закон про державну мову, реформи у секторі нацбезпеки, продовження енергетичних та інфраструктурних реформ, забезпечення макроекономічної стабільності». Фракція наполягає на розгляді проекту закону про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. М. Бурбак також звернувся до уряду з проханням розробити механізм, який врахує кошти, що люди переплатили газопостачальним компаніям у платіжках за січень, коли безпідставно збільшили норми споживання газу, а потім уряд затвердив менші норми газу. За його словами, у деяких регіонах людям нарахували «борги» за газ на 2—3 тисячі гривень більше, аніж у грудні.

Як вгамувати космічні тарифи?

Про проблеми з непосильними для більшості людей тарифами на житлово-комунальні послуги та стрімке зростання заборгованості з оплати послуг ЖКГ говорили багато промовців. Роман Семенуха (фракція «Самопоміч») заявив, що рівень заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг населення вже зріс до майже 55 мільярдів гривень. За його словами, у деяких областях, зокрема, південних, заборгованість перевищує 50% від нарахованих сум. «Самопоміч» виступає за ухвалення на новій парламентській сесії невідкладних рішень, зокрема, про податок на виведений капітал замість податку на прибуток, що може забезпечити зростання ВВП і зменшити тиск на бізнес, про зниження штрафів на підприємців, врегулювати порядок розмитнення авто на єврономерах, механізм підвищення пенсій військовим, а також ухвалити новий виборчий кодекс на основі пропорційної системи за відкритими партійними списками.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко застерегла від ймовірних фальсифікацій та підкупу виборців під час президентських виборів та звернулася до міністра внутрішніх справ з приводу того, що людям уже нині начебто роздають по тисячі за підтримку одного з кандидатів у Президенти, та з вимогою перевірити інформацію про начебто збільшення Реєстру виборців на понад мільйон осіб.

Лідер фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський запропонував проголосувати постанову про рівні умови для всіх кандидатів у президенти, щоб запобігти спробам маніпулювання голосами виборців. Він висловився за те, що Конституцію треба змінювати після широкого публічного громадського обговорення, а не приймати крапкові зміни. Фракція Опоблоку вимагає схвалити закони про виконання мінських домовленостей, про зняття блокади з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. «Головне завдання для Верховної Ради — це повернення миру», — сказав В. Новинський, наполягаючи включити всі 550 законопроектів, подані депутатами від фракції Опоблоку, до порядку денного сесії.

Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) продемонстрував платіжки, які передали мешканці Вишгорода на Київщині. Зокрема, пенсіонерці за квартиру площею трохи більше 50 кв. м, вдові, тільки за тепло виставили рахунок на 4300 гривень на місяць, а загалом комуналка сягає майже 6 тисяч гривень. Тоді як пенсія — майже 3 тисячі гривень. «Це є наслідком шокової антисоціальної економічної політики, яку проводить влада під диктовку МВФ на тлі найнижчих у Європі зарплат і пенсій, — зауважив В. Галасюк. — Реальна альтернатива — встановлення справедливих економічно обґрунтованих тарифів, виходячи із собівартості газу вітчизняного видобутку, масштабна модернізація, а не опалювання повітря, схвалити законопроект, яким мінімум 10% від сум, які виділяються на субсидії, спрямовувати на енергомодернізацію, купувати газ і вугілля не за кордоном, а в Україні». Фракція пропонує прийняти пакет промислових реформ, який дасть змогу прискорити економічне зростання до 10% на рік.

Співголова ДГ «Відродження» Віктор Бондар запропонував перед голосуванням за зміни до Конституції винести на голосування проект постанови про скасування підвищених тарифів на газ, проведення енергоаудиту. А також прийняти закони про скасування депутатської недоторканності, про пропорційну систему за відкритими списками, скорочення чисельності парламенту до 250 депутатів.

Зберегти конструктивне зерно

«Парламент, незважаючи на наближення виборів, має зберегти конструктивне зерно, стати на захист українських громадян», — відзначив Сергій Лабазюк (ДГ «Воля народу»). Він закликав парламент у співпраці з урядом забезпечити зростання економіки та заробітних плат, дати поштовх до прискореного розвитку галузей АПК, ІТ, машинобудування та інших, які можуть дати результат, схвалити проект постанови парламенту щодо підготовки кваліфікованих робітничих кадрів.

Законодавчо врегулювати статус військовополонених і політв’язнів Кремля закликала Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Вона нагадала, що в парламенті зареєстровано пакет законопроектів, які визначають статус військовополонених, політв’язнів Кремля і заручників та закликала включити ці законопроекти до порядку денного сесії. При цьому політик наголосила, що ці законопроекти треба проголосувати в контексті схвалення відповідної резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи.

І. Геращенко наголосила на потребі створити єдиний реєстр ветеранів — відповідний законопроект уже зареєстровано у парламенті (№ 9508), схвалити законопроект № 9478 про статус ветеранів, який дозволить 24 українським військовополоненим морякам надати статус учасників бойових дій. «Ні в кого немає сумніву, що ці хлопці були на передовій, коли росіяни їх обстрілювали», — сказала політик.

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд привернула увагу до контролю за оборонним бюджетом, щоб унеможливити розкрадання коштів, виділених на потреби оборони.

Основне завдання парламенту — прискорення реформ, наголосила представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко. До того ж вона відзначила, що головним питанням нинішнього пленарного тижня стане голосування за зміни до Конституції щодо курсу України в ЄС та НАТО. «Окрім закріплення повноважень і відповідальності Президента, Верховної Ради та уряду на європейськість та євроатлантичний напрямок України, ми повинні виконувати і своє домашнє завдання. Воно полягає в прискоренні реформ», — підкреслила Ірина Луценко. Парламентарій також нагадала, що після прийняття закону про Національну безпеку має бути створений спеціальний комітет, який контролюватиме закупівлю зброї в армії. Нині у парламенті зареєстровано декілька законів на виконання цього закону, щоб такий контроль відбувся.

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів запевнив Верховну Раду та суспільство, що звіт уряду про виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів за 2018 рік буде подано до 15 лютого 2019 року, тобто у 45-денний строк після завершення календарного року, згідно з Регламентом Верховної Ради. «Сподіваюся, що попри активну фазу виборчої кампанії всі зосередимося на голосуванні за важливі законодавчі ініціативи», — сказав урядовець. С. Кубів нагадав, що на першому засіданні Стратегічного урядового комітету під головуванням Прем’єр-міністра уряд презентував стратегічні законопроекти і ТОП-5 стратегічних цілей у 2019 році: економічне зростання, ефективне врядування, розвиток людського капіталу, верховенство права та боротьба з корупцією, безпека та оборона. У кожному з цих напрямів визначено важливі законопроекти, які потребують підтримки парламенту.

Низка ініціатив пролунала від голів парламентських комітетів. Зокрема, голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін повідомив, що комітет на наступному засіданні заслухає інформацію міністра внутрішніх справ про заходи, які проводить МВС для забезпечення громадської безпеки та недопущення порушень під час президентських виборів.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко запропонувала заслухати звіт НАК «Нафтогаз України» — які зусилля вживаються для недопущення добудови «Північного потоку-2».

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький запропонував провести у парламенті День культури. Він також запевнив, що закон про використання української мови як державної — це абсолютно демократичний закон, який забезпечує плавні етапи використання української мови як державної на всіх рівнях.

Секретар Комітету з питань нацбезпеки та оборони Іван Вінник розповів, що при комітеті створено тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004-го до 2017 року, і вже встановлено багато фактів завдання державі фінансових збитків.

Перший заступник голови Комітету з питань євроінтеграції Марія Іонова закликала парламент ухвалити всі законопроекти, які передбачено Угодою про асоціацію з ЄС, а уряд — схвалити необхідні підзаконні акти.

Перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський відзначив необхідність проголосувати законопроект щодо безперебійного постачання електричної енергії постачальникам комунальних послуг.

Юліана ШЕВЧУК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут