Учора розпочала роботу десята сесія Верховної Ради України восьмого скликання

ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 5 лютого

У засіданні взяли участь Прем’єр-міністр України та члени уряду, керівники центральних органів виконавчої влади та судової гілки влади, посадові особи, яких Верховна Рада обирає, призначає та надає згоду на призначення на посаду, глави дипломатичних представництв іноземних держав, представники громадських організацій та ЗМІ.

Відповідно до статті 83 Конституції України Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив десяту сесію парламенту восьмого скликання відкритою. Пролунав Державний гімн України.

У своєму виступі глава парламенту відзначив, що нова сесія триватиме у складних умовах — на тлі російської агресії, і під час сесії відбудуться вибори Президента України. А. Парубій висловив сподівання, що Верховна Рада і на нинішній сесії буде «острівцем стабільності», а народні депутати продемонструють високий рівень відповідальності.

Іван Вінник.

 

Віктор Галасюк, Олег Ляшко, Андрій Парубій.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

«Ми повинні продемонструвати відповідальність і забезпечити стабільність роботи українського парламенту. Я не дозволю перетворити Верховну Раду в плацдарм для виборчої кампанії», — сказав А Парубій, заявивши, що вимикатиме мікрофони, якщо хтось із депутатів проводитиме у сесійній залі передвиборну агітацію.

Серед пріоритетів нової парламентської сесії Голова Верховної Ради окреслив передусім безпекові законопроекти, закон про державну мову, забезпечення невідворотного курсу України до членства в НАТО та ЄС, висловивши сподівання, що це голосування набере у сесійній залі значно більше, аніж 300 голосів. А також блок законопроектів із різних сфер, необхідних для виконання Угоди про асоціацію з ЄС, блок економічних законів, розроблених спільно з урядом, завершення декомунізації — перед парламентом стоїть обов’язок перейменувати Дніпропетровську область. А. Парубій також висловив переконання, що парламент має ухвалити Виборчий кодекс, запевнивши, що тільки-но буде рішення профільного комітету, можна переходити до його розгляду. Окрім того, триватиме реформа парламенту, необхідно схвалити в цілому ще два закони.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив, що наближення двох виборчих кампаній — президентської та парламентської — не мають впливати на роботу органів влади і здатність ухвалювати важливі рішення. Він подякував парламентаріям за плідну співпрацю на минулих сесіях і ухвалення важливих для країни рішень, відзначивши, що уряд спільно із парламентом окреслив ключові пріоритети на нову сесію, серед яких — питання безпеки, розвиток економіки, подальша децентралізація.

«Нам вдалося ухвалювати рішення, які стали основою змін в Україні й вирішення хронічних проблем, — сказав В. Гройсман. — Цей, 2019-й, рік — непростий з огляду на дві виборчі кампанії. Вони матимуть вплив на роботу Верховної Ради. Але вибори виборами, а життя потребує конкретних рішень та консолідованої позиції влади».

Прем’єр висловив сподівання, що парламент спростує твердження, що у виборчий рік Верховна Рада не працює, а схвалить необхідні закони та зміни до Конституції. В. Гройсман запевнив, що докладе всіх зусиль, щоб 2019 рік став роком зростання і стабільності.

«Все, що напрацює економіка, ми маємо інвестувати в людський капітал, — сказав глава уряду. — Я вірю в те, що в 2019 році ми зможемо поставити інтереси держави вище за будь-які політичні інтереси. Переконаний в тому, що ми зможемо прийняти низку важливих кроків і спростувати твердження про те, що у виборчий рік парламент не працює. Цей парламент у важкі моменти приймав відповідальні і важливі рішення».

Прем’єр-міністр звернув увагу, що саме такі рішення стоять на порядку денному вже цього тижня. Йдеться про внесення змін до Конституції та закріплення в Основному Законі курсу на зближення з Євросоюзом та НАТО.

«Впевнений, що парламент консолідується для ухвалення історичних та визначальних рішень, — зазначив Володимир Гройсман. — А уряд і я, як Прем’єр-міністр, докладатиму зусиль, щоб 2019 рік став роком зростання і успіху. Ми вийшли з прірви і нікому не можемо дати право повернути нас туди та втратити можливості, які відкриваються перед Україною».

Однак наближення виборів дедалі помітніше відчувається у сесійній залі. Під час виступів від фракцій голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що його депутати блокуватимуть парламентську трибуну, доки не буде прийнято рішення стосовно того, що нині найбільше турбує людей, — про зниження ціни на газ, відставку керівництва НАК «Нафтогаз України», врегулювання порядку надання субсидій. Представники інших фракцій і груп — «Батьківщини», «Відродження», Опозиційного блоку — також наголошували, що тарифи на житлово-комунальні послуги є непосильними для більшості громадян та відзначали стрімке зростання заборгованості за послуги ЖКГ, яка вже перевищує 50 мільярдів гривень. Водночас Перший заступник

Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала колег-депутатів не демонструвати подвійні стандарти і не використовувати парламентську трибуну задля політичного піару.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що апарат парламенту до порядку денного десятої сесії вже вніс майже три тисячі проектів законів, кодексів і постанов. Однак шість комітетів ще не затвердили свої пропозиції до порядку денного і попросили надати їм термін до середи. Глава парламенту запропонував нині ухвалити тижневий порядок денний.

Опісля депутати перейшли до розгляду блоку питань безпеки та оборони. Секретар Комітету з питань нацбезпеки та оборони Іван Вінник доповів у другому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку зі створенням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на базі військових комісаріатів (№ 9285), автором якого він є. Метою законопроекту є реформування системи військових комісаріатів шляхом створення на їх базі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. «Це не тільки зміна назви, а й зміна функціоналу, — зазначив І. Вінник. — Це будуть центри і працевлаштування військовослужбовців, і їх соціального захисту». За його словами, нині в Україні понад 300 тисяч ветеранів війни, котрі потребують підтримки та уваги з боку держави. Парламентарій відзначив, що в Держбюджеті на 2019 рік виділено 524 мільйони гривень на капітальний ремонт та реконструкцію військкоматів. Однак голосів для схвалення законопроекту забракло.

Оскільки блокування трибуни тривало, головуючий оголосив перерву для консультацій.

Внаслідок того, що парламент не зміг затвердити тижневий порядок денний, депутати могли розглядати лише проекти законів у другому читанні та постанови. Після перерви блокування трибуни тривало.

Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, представляючи проект постанови про Премію Верховної Ради України молодим ученим (№ 9505), відзначив тривожні тенденції в освітянській сфері. За його словами, у східних та південних регіонах міграція випускників вишів сягає 70%. У 2018 році було лише 112 абітурієнтів на вчителя фізики, 208 — на вчителя хімії, 353 — математики. Це означає, що через декілька років у середніх школах бракуватиме викладачів точних наук. Талановиті випускники вишів та молоді вчені масово покидають країну, виїжджаючи за кордон. «Це означає, що якість освіти падає, нема заміни тим вчителям, які працюють у школах ще з радянських часів», — сказав О. Співаковський.

Схваленою постановою засновано 30 премій Верховної Ради молодим ученим розміром кожна — шістдесят прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня року, наступного за роком подання робіт. Премію щороку присуджуватимуть молодим українським ученим — віком до 35 років із вищою освітою не нижче другого (магістерського) рівня, або до 40 років із науковим ступенем доктора наук.

Схвалено також Постанову про іменні стипендії Верховної Ради для молодих учених — докторів наук (№ 9506) 238 «за». Засновано 30 іменних стипендій розміром п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня року отримання стипендії. Вік науковців на весь період отримання стипендії не може перевищувати 40 років.