На знімку: Ігор та Оксана Гарасимчуки із новонародженою донечкою Евеліною.

Орден «За мужність» — посмертно

Майже через п’ять років після загибелі молодший сержант Ігор Гарасимчук за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені при захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Відповідний указ підписав Президент Петро Порошенко.

Ігор Гарасимчук родом із села Лазарівка Монастириського району, що на Тернопільщині. Там мешкають його батьки та молодша сестра. У Гарасимові Тлумацького району Івано-Франківської області жив після одруження. У складі батальйону патрульної служби міліції (тепер — поліції) особливого призначення «Івано-Франківськ» виконував бойові завдання в зоні проведення антитерористичної операції. Загинув орієнтовно 28—29 серпня 2014 року під час виходу з Іловайського котла «зеленим коридором», на дорозі між селом Новокатеринівка та хутором Горбатенко. Похований 23 вересня 2014-го на Краснопільському цвинтарі як тимчасово невстановлений захисник України.

У пам’яті назавжди залишиться Героєм

Оксана Гарасимчук — удова загиблого бійця. Мешкає в рідному Гарасимові разом із донечкою Евеліною. Малій 9 липня буде вже п’ять років. Батька знає лише за фотографіями та розповідями мами. Адже Ігор виїхав до зони проведення АТО майже одразу після того, як забрав дружину із пологового будинку. Ледь устиг натішитися первістком, а тут 18 серпня — бойове завдання.

«Нам із Тлумацького військкомату 1 вересня повідомили, що Ігор тяжко поранений, перебуває в Дніпропетровському госпіталі. Його батько поїхав разом із родичами інших поранених земляків. Шукав, та так і не знайшов. Тоді в нього взяли аналіз на ДНК. Згодом так само — і в мами Ігоря. Ми ніяк не могли змиритися, що його вже нема... Тому свідоцтво про смерть я вибрала аж 7 вересня 2017 року. Доти не мала виплат як удова загиблого учасника АТО», — розповідає Оксана Гарасимчук.

Батьки Ігоря досі не можуть змиритися зі смертю сина, тож продовжують пошуки та не погоджуються на перепоховання ідентифікованих за їхніми ДНК останків. Оксана має посвідчення вдови учасника АТО. Каже, донечка в дитсадку перебуває безоплатно, є пільги на комунальні послуги, проїзд. Але користується лише тоді, коли бере, приміром, квиток у касі на автостанції в Івано-Франківську. Бо в маршрутках водії можуть відмовити, тому воліє заплатити гроші, ніж показувати посвідчення.

Річницю весілля Ігор та Оксана не відсвяткували. Не встигли... У пам’яті він назавжди залишиться коханим добрим чоловіком, який так любив життя. І віддав його заради інших. Щоб у мирі і спокої була його Батьківщина, рідні, донечка. Для яких він назавжди залишиться Героєм.

Людмила СТРАЖНИК.

Фото із сімейного архіву Гарасимчуків.