Сьогодні о 12-й годині в обласному протипухлинному центрі відбудеться прощання із «батьком донецької онкології». Із глибоким сумом зустріла громадськість звістку про смерть видатного хірурга, Героя України, керівника обласного протипухлинного центру 81-річного Григорія Бондаря.
Лікар продовжував працювати практично до останніх місяців життя. О 7-й годині під його кабінетом уже були хворі — знаменитий хірург за звичкою починав роботу рано. Загалом у центрі, розрахованому на 670 ліжок, щороку виконують понад 10 тисяч операцій, а на прийом приїздять більш як 60 тисяч осіб. Свого часу спорудження цього закладу лікар пробивав на найвищому рівні. Онкологія в найбільш населеній області України — одна з головних причин смертності. Але уявлення про те, що рак невиліковний, спростував на численних прикладах саме Григорій Бондар.
Депутати обласної ради підтримали пропозицію оголосити в регіоні 29 січня днем жалоби. «Він не просто рятував життя людей. Кожному хворому дарував надію і віру в свої сили, а це — найкращі ліки», — йдеться у співчутті керівництва області.
«Під час операцій я неодноразово був свідком таких дій шефа, які навіть із моєї точки зору людини   досвідченої були ризиковані. Але в цих ситуаціях він ухвалював таке рішення, що все завершувалося благополучно для хворого. Це — інтуїція, яка ґрунтується насамперед на власному великому клінічному досвіді...», — розповідав у 2012 році нашому кореспонденту професор Олександр Попович.
Для Григорія Васильовича пацієнти були понад усе. Пригадую такий випадок: до центру завітали іноземці — мали подарувати обладнання на значну суму. Бондар запросив бізнесменів на ранкове планування. І протягом години тримав на засіданні, вислуховуючи насамперед доповіді завідувачів відділень про результати операцій та стан хворих, даючи поради і розбираючи складні випадки. І лише наостанок надав слово спонсорам, коротко подякувавши за допомогу.
Донецька область.
На знімку: «Батько донецької онкології» Григорій Бондар. 2012 рік.
 
Фото автора.