Ганна Гопко (крайня праворуч), Дайнюс Жалімас (третій ліворуч).

Актуальність досвіду Литовської Республіки щодо закріплення в Конституції України стратегічного курсу на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО. Про це йшлося під час зустрічі голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганни Гопко, керівника української делегації в Парламентській асамблеї НАТО Оксани Юринець та народних депутатів Сергія Соболєва, Андрія Левуса і Олександра Долженкова з Головою Конституційного суду Литовської Республіки Дайнюсом Жалімасом.

«Закріплення у 1996 році в Конституції Литовської Республіки євроатлантичних прагнень та євроатлантичного курсу держави зіграло стабілізуючу роль та дало свої плоди, оскільки ми чітко визначилися, куди йдемо», — сказав Д. Жалімас та підкреслив, що це означало: хоч би яка політична сила в майбутньому перемогла на виборах, вона мала втілювати цю стратегічну програму. Він зауважив, що коли в Литві у 1996 році ухвалювалися ці зміни, то, як і нині в Україні, багато хто не вірив у євроатлантичні перспективи та називав це фантазіями. «Як з’ясувалося, це була зовсім не фантазія, бо через вісім років Литва досягла поставленої мети», — зауважив він та висловився на підтримку запропонованих змін до Конституції України, які зіграють стабілізуючу роль для українського суспільства. «Бо це означає, що всі політичні сили країни повинні будуть дотримуватися Конституції, в якій буде чітко закріплено стратегічний курс України», — підкреслив він. Голова Конституційного суду Литовської Республіки також зауважив, що, крім закріплення зовнішньополітичного курсу країни, також дуже важливими є пропоновані зміни до Основного Закону щодо визначення європейської ідентичності України. За його словами, це означає, що надалі Конституційний Суд буде зобов’язаний оцінювати національне законодавство на відповідність законодавству ЄС, зокрема у сфері захисту прав людини.

Відповідаючи на запитання народного депутата Андрія Левуса, чи можлива в майбутньому ревізія цих змін, Дайнюс Жалімас зауважив, що в Литовській Республіці євроатлантичний курс закріплено настільки сильно, що переглянути його практично неможливо, а після російської агресії проти Грузії та України навіть не існує потужних політичних сил, які просували б такі ідеї.

Голова комітету Ганна Гопко зазначила, що положення щодо набуття повноправного членства в ЄС і НАТО, окрім Литви, були включені до Конституцій таких держав, як Румунія і Чорногорія, тож у четвер Верховна Рада має остаточно закріпити в Конституції України аналогічне положення.

Також Г. Гопко висловила вдячність Литві за послідовну політичну підтримку та практичну допомогу Україні, особливо після початку російської агресії. А це і співпраця в оборонній сфері, і забезпечення реабілітації для 229 наших військовослужбовців, і постійна підтримка санкцій проти держави-агресора, і відстоювання спільної позиції щодо недопущення будівництва «Північного потоку-2».

Сергій КОВАЛЕНКО.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут