У понеділок прес-секретар адміністрації президента Туреччини Ібрахім Калин після закінчення засідання уряду оприлюднив гучну заяву.  «Ми вважаємо, що режим Асада втратив легітимність і тепер далекий від того, щоб визначати майбутнє Сирії», — заявив він. 
 

Ось чому «головне очікування Туреччини в Манбіджі та на сході від річки Євфрат полягає в тому, щоб узяти під контроль цей регіон». Калин пояснив, що це необхідно зробити для того, щоб на цих територіях знову не виникло якоїсь загрози для Туреччини.

Журналісти поцікавилися дорожньою картою Туреччини й США щодо Манбіджа. Калин повідомив: «Реалізація нами, двома союзними країнами, цієї дорожньої карти має велике значення як з точки зору двосторонніх відносин, так і з точки зору безпеки регіону й процесу із сирійського врегулювання. Тому ми зацікавлені в якнайшвидшій, без подальшого зволікання, її реалізації нашими союзними країнами».

Представник адміністрації президента додав, що деякі видання поспішили з новиною про досягнення домовленості із США стосовно створення безпечної зони в Сирії. «Це не відображає дійсності, бо переговори з даного питання ще тривають», — пояснив він і додав, що питання реалізації дорожньої карти й створення зони безпеки в Сирії, яку контролюватиме Туреччина, 5 лютого почнуть обговорювати у Вашингтоні на засіданні робочої групи двох країн.

Як повідомило турецьке інформаційне агентство «Анадолу», Ібрахім Калин ще раз підтвердив відданість Туреччини збереженню територіальної цілісності Сирії. «У рамках Женевського й Астанинського процесів Туреччина вжила заходів із забезпечення безпеки й стабільності Сирії на основі принципу територіальної цілісності цієї країни. Анкара й надалі діятиме в цьому руслі», — заявив прес-секретар адміністрації президента.

Торкнувся він і можливості участі режиму Башара Асада, якого ще підтримує Кремль, у майбутньому політичному облаштуванні Сирії. Ібрахім Калин наголосив, що влада Анкари вважає: режим Асада втратив легітимність і не може визначати майбутнє країни. І рішуче спростував, що з’явилися повідомлення про визнання Анкарою легітимності нинішнього дамаського режиму. «Розвідслужби Туреччини в рамках забезпечення безпеки країни й підтримки наших операцій у Сирії можуть періодично здійснювати в низці регіонів, включаючи Дамаск, Хасеке й Камишли, різні контакти, в тому числі й з представниками влади. В цьому немає нічого дивного, але це не означає визнання режиму», — пояснив прес-секретар.