На знімку: виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей.

Лідери працюють — ОТГ реалізують

Тринадцять об’єднаних територіальних громад Івано-Франківщини цьогоріч отримають на соціально-економічний розвиток своїх територій 5,624 мільйона гривень. Такі кошти надійдуть за перемогу в дев’ятому обласному конкурсі програм та проектів розвитку місцевого самоврядування. За кількістю «переможних» проектів та обсягом фінансування ОТГ отримали майже чверть місць і коштів. Прогрес очевидний, позаяк у 2017-му було дев’ять ОТГ.

Що головне в успішності таких проектів? Звісно, потрібні ще кошти із власних бюджетів ОТГ, підтримка громад. Та головне, на думку радника з питань регіонального розвитку Івано-Франківського ЦРМС Ігоря Мельничука, що в ОТГ з’явилися справжні лідери. Вони проявили себе талановитими проектними менеджерами. Завдяки їхній роботі прикарпатські ОТГ другий рік поспіль стовідсотково використовують кошти інфраструктурної субвенції та зуміли залучити додаткові надходження, як-от від участі в проектах обласної ради. Можливість отримати активи для динамічного розвитку підштовхнула керівників громад звернути більше уваги на цю сферу та заохотити власні кадри до активного навчання і зростання.

Івано-Франківський центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», організував низку семінарів для навчання понад 50 представників ОТГ. За кілька етапів спеціалізованої проектної школи громади стали жвавіше залучати кошти на розвиток через написання проектів.

Із 15 проектів, які отримають співфінансування від обласної ради, 7 — розвиток туризму, будівництво рекреаційних та відпочинкових зон, а також туристичної інфраструктури. Далі — на розв’язання екологічних проблем: будівництво очисних споруд, майданчиків для роздільного збору твердих побутових відходів та впровадження комплексних рішень у поводженні зі сміттям.

Торік ОТГ подали 28 проектів на фінансування капітальних робіт та розробку проектно-кошторисної документації для них з обласного екологічного фонду. Це можливість розв’язати певні екологічні проблеми і створити передумови для сталого розвитку. ОТГ подали також дев’ять проектів на отримання фінансування з Державного фонду регіонального розвитку.

Співпраця для розв’язання спільних проблем

На зустрічі в Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття для представників виконкомів було презентовано спільний проект Витвицької, Вигодської, Долинської громад Івано-Франківщини, Славської ОТГ Львівської та Міжгірського району Закарпатської областей щодо створення нового туристичного кластера «Магура». Таке міжмуніципальне співробітництво стане поштовхом для розвитку громад.

«Міжмуніципальне співробітництво, що є одним з інноваційних інструментів розвитку громад, полягає в підвищенні здатності розвивати власну економіку, покращувати якість надання публічних послуг, розвиток інфраструктури, а також залучення інвестицій. Спільно громади мають більше шансів вирішувати наболілі питання. Діапазон такої співпраці є надзвичайно широким — написання спільних проектів, поліпшення якості надання житлово-комунальних послуг, залучення інвестицій», — підкреслює виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей.

Людмила СТРАЖНИК.

Фото надано Агенцією розвитку ОТГ Прикарпаття.

Івано-Франківська область.