На вчорашній зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко з делегацією Національних Зборів Ліванської Республіки (на знімку) сторони обмінялися пропозиціями щодо необхідності активізації міжпарламентського діалогу та двосторонньої співпраці між Україною та Ліванською Республікою.

Ірина Геращенко підкреслила важливість проведення чергового раунду політичних консультацій між міністерствами закордонних справ України та Лівану задля визначення ключових питань порядку денного двосторонньої співпраці.

Також було обговорено безпекову та гуманітарну ситуації на тимчасово окупованому Донбасі та в Криму. Ірина Геращенко поінформувала присутніх, що однією з ключових проблем є систематичне порушення режиму тиші на Донбасі попри досягнуті раніше домовленості про припинення вогню. Зокрема, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко наголосила на блокуванні процесу звільнення заручників Росією під час переговорів у Мінську.

Особливу увагу під час зустрічі було приділено акту агресії Російської Федерації в районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року, коли було захоплено 24 українських військово-службовців.

Перший заступник глави українського парламенту розповіла про співпрацю з міжнародними партнерами, зокрема, США та країнами—членами ЄС, стосовно запровадження Азовського пакета санкцій проти Росії. Парламентарій також поінформувала, що проблема відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, а також звільнення незаконно утримуваних українців активно порушується під час роботи в парламентських асамблеях та міжнародних організаціях. Політик висловила сподівання на підтримку Ліванською стороною ініціатив України в ООН, спрямованих на відновлення миру.

«Ми докладаємо максимальні зусилля для політико-дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі та закликаємо наших міжнародних партнерів приділяти більше уваги цьому питанню», — заявила Ірина Геращенко.

У зустрічі також узяли участь голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, керівник депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Ліванською Республікою Сергій Соболєв та народні депутати України Олена Сотник, Леонід Ємець, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут