Що показує народний барометр?

Львівська «стометрівка» — невеличкий п’ятачок на проспекті Свободи, що простягнувся від пам’ятника Кобзареві до оперного театру. Це найбільш жвавий майданчик, на якому львів’яни обговорюють останні події й дискутують із приводу злободенних тем. Колись «стометрівку», або як її в народі ще називають — клумбу, окупували футбольні вболівальники, а нині це своєрідний лондонський Гайд-парк, де розгортаються серйозні політичні дискусії. Про що каже народний барометр громадської думки на проспекті Свободи?

Трибуна для вільних думок

Нині тут вільно обмінюються думками про кандидатів, які відстоюють єдину, соборну й незалежну Україну. Проросійські кандидати увагою і повагою не користуються, бо це Львів, який у 1939-му визволителів зустрічав хлібом-сіллю, а потім кожного десятого галичанина або розстріляли, або вивезли в Сибір. У кожній родині є своя історія порахунків із «визволителями»...

Найчастіше на клумбі дискутують про претендентів на президентську посаду з першого ешелону. Рідше — про другий ешелон.

Аргументи на користь одного: чітко заявив свою позицію остаточно відійти від Росії, зокрема й духовна незалежність. Аргументи на користь іншого: легше не стане, але «жуліків пересадить», може, подешевшає газ.

Що лякає? Якщо прийдуть нові люди, Путін може скористатися зміною всієї вертикалі. Поки нова команда змінить стару й увійде в курс справи — мине рік.

Що радять? Змінити Кабмін, бо кульгають економічні реформи, продовжити відрив від Москви, відповідальніше добирати людей, говорити правду. Не можна досягати результатів за будь-яку ціну, бо потім доведеться розплачуватися всій країні за вибрики політиків.

Що думають про деяких кандидатів? Частина з них ідуть у Президенти, щоб заявити про себе напередодні парламентських виборів. Інші — або технічні, або артисти чужих сценаріїв.

Чого чекають від виборів? Війна не закінчиться. Поки у владі залишатиметься Путін. Президенту з олігархами не вдасться домовитися, бо в кожного з них свій інтерес. Доведеться воювати на два боки: з Росією і олігархами. Радять роздробити олігархічні «титаніки». Вважають, що Президент проведе реформи, якщо отримає велику підтримку народу на виборах — відсотків 70. Тоді й олігархи зважатимуть на його думку.

Львів.