Створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни передбачає нещодавно зареєстрований у Верховній Раді проект змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (реєстр. № 9508).

На сьогодні вся інформація щодо осіб, які підпадають під дію чинного закону про статус ветеранів війни, є дуже розрізненою, і саме тому під час звернення ветеранів до органів соціального захисту та користування пільгами виникають складнощі. Наявний закон про ветеранів розповсюджується, з одного боку, на вояків УПА, а з другого — на бійців винищувальних батальйонів СРСР. Він стосується і ветеранів АТО—ООС, і ветеранів Афганістану, і тих, хто в різні роки служив в гарячих точках світу, і учасників

Другої світової війни, в тому числі й партизанів, підпільників, мешканців блокадного Ленінграда і навіть ветеранів громадянської війни початку ХХ століття. Під дію вищезгаданого закону підпадають також особи, які мають особливі заслуги перед

Батьківщиною, постраждалі учасники Революції Гідності та члени їхніх сімей. Загалом згідно із законодавством України 20 категорій осіб належать до учасників бойових дій, 13 категорій громадян мають право на статус осіб з інвалідністю внаслідок війни та 11 категорій осіб — учасників війни.

Законопроект № 9508 передбачає  створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни, який дасть змогу забезпечити автоматизований облік. Відповідальним за формування та ведення Реєстру та його розпорядником визначається Міністерство у справах ветеранів України. 

«Законопроект розроблявся з однією метою — вдосконалити державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни, — зауважує співавтор законопроекту, голова Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів та осіб з інвалідністю Олександр Третьяков. — На сьогодні не існує повної картини, немає точних цифр щодо кількості ветеранів. 

Створення Реєстру — це перший, але надважливий крок у створенні ефективної державної ветеранської політики. Переконаний, що принцип надання соціальних послуг ветеранам має бути адресним, якісним та оперативним». 

«Створення Реєстру дасть змогу зрозуміти не тільки чітку картину по групах пільговиків та відсікти від годівниці псевдоветеранів із купленими документами, — вважає міністр у справах ветеранів Ірина Фріз. — Аналіз даних нової інформаційно-телекомунікаційної системи дасть змогу надавати державні послуги нового рівня. Ми хочемо повністю переглянути пільги, повикидати історичний мотлох, який не діє, і додати нові соціальні державні гарантії. Закон не має містити неробочі норми чи пільги, які застаріли ще 10 років тому. Він має в першу чергу бути орієнтованим на ветеранів, а не існувати «для галочки». Тож законодавство має створюватися під конкретних живих людей з їхніми бажаннями та потребами».

Коли запрацює електронний Реєстр, передбачається, що кожен ветеран зможе самостійно через спеціальний «власний кабінет» взаємодіяти з державою, направляти запити, дізнаватися про свої права та гарантії соцзахисту. Адже ще одна мета законопроекту, як зазначають його автори та в Мінветеранів, — Реєстр допоможе максимально прибрати «фактор чиновника». Профільний парламентський комітет узгодив з урядом законопроект № 9508, і тепер слово за всією Верховною Радою.

До речі, наприкінці грудня запрацював сайт новоствореного Міністерства у справах ветеранів — https://mva.gov.ua. Тут зібрана інформація про пільги, послуги, державні програми, спрямовані на соціальний захист осіб, на яких поширюється чинність

Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та членів сімей ветеранів. 

Факт 

Станом на 31 січня 2019 року статус учасника бойових дій надано 358576 особам, які брали участь у проведенні антитерористичної операції,  повідомляє Міністерство у справах ветеранів.