ГПУ за зверненням народного депутата України Андрія Тетерука відкрила кримінальне провадження щодо голови організації «Український вибір — право народу» Віктора Медведчука. Про це у вівторок повідомила прес-секретар Генерального прокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган у Фейсбуці. Приводом для порушення кримінальної справи став виступ Медведчука на партійному з’їзді в Києві 29 січня, де він заявив про необхідність утворення так званого «автономного регіону Донбас» із власними органами влади, а також про закріплення такого статусу в Конституції України.
 

«Зокрема, у діях Медведчука В. В. містяться склади злочинів, передбачені ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України, а саме: умисні дії, вчинені з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, тобто публічні заклики, а також ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України», — повідомила Л. Сарган.

Того самого дня, виступаючи в ефірі «Українського радіо», народний депутат (фракція «Народний фронт») Андрій Тетерук заявив: «Підставою мого звернення до правоохоронних органів були абсолютно ганебні заяви Віктора Медведчука під час з’їзду політичної партії «Опозиційний блок», у яких він дозволив собі озвучувати автономію окремого регіону України, назвати його «Донбас», внести відповідні зміни до Конституції щодо автономії цього регіону, закликав створити там окремий парламент. Тобто всі ті шизофренічні ідеї, які часто-густо оголошує Путін під час своїх марень. Тому я ще в п’ятницю звернувся до правоохоронних органів, Генеральної прокуратури, Служби безпеки з проханням кваліфікувати відповідні заяви згідно з чинним законодавством нашої держави».

Тетерук зауважив, що як громадянин своєї країни очікує на відкрите, зрозуміле для всього суспільства розслідування цих заяв, формування відповідної справи і передачі цієї справи на розгляду до суду. Народний обранець наголосив: найголовнішим для нього є належна оцінка суспільством та запобігання подібних закликів до територіального поділу країни на користь Російської Федерації.

Зі свого боку на сайті громадської організації «Українській вибір — право народу» від імені політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» (Медведчук є головою політради) з’явилася заява щодо відкриття кримінального провадження проти їхнього лідера, де дії позивача оцінюються як «атака з боку «партії війни», яка боїться реалізації плану Медведчука з відновлення миру на сході України.

У ній стверджується, що Медведчук на з’їзді партії «Опозиційна платформа — За життя» 29 січня оприлюднив «План-концепцію врегулювання кризи на Південному Сході України», який «повністю відповідає Мінським угодам».

«Внесення змін до Конституції України щодо автономії Донбасу не означає перетворення України на федеративну державу. І всі звинувачення, що ми таким чином створюємо федерацію, є безпідставними інсинуаціями осіб, далеких від розуміння принципів державного устрою і норм Основного Закону», — наводяться слова Медведчука.

А саму заяву Андрія Тетерука називають «дикою, популістською, пронизаною повним запереченням Конституції». До того ж автори тексту, розміщеного на сайті «Українського вибору», запевняють, що на звинувачення народного депутата «юридична відповідь Віктора Медведчука безсумнівно буде»...

Як повідомив прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко, матеріали кримінального провадження проти Віктора Медведчука, яке внесено до ЄРДР, передадуть до Служби безпеки України за підслідністю. Він зазначив, що треба провести відповідні слідчі дії, допитати свідків, зібрати матеріали, а це все час.


Тим часом

Канал «112» зібрав коментарі євродепутатів щодо рішення розпочати кримінальне провадження проти Віктора Медведчука. «Це має вигляд переслідування за погляди. За погляди, які він має на розв’язання проблеми щодо Донбасу», — заявив, зокрема, британець Девід Коберн, представник євроскептичної правоконсервативної фракції Європарламенту «Європа за свободу і пряму демократію».
Подібну позицію підтримали ще кілька євродепутатів, яких часто люблять цитувати російські ЗМІ. Торік у вересні вони намагалися ініціювати збір підписів євродепутатів під зверненням до Верховної Ради, де містився заклик дати об’єктивну політичну оцінку поглядам і заявам... Голови Верховної Ради Андрія Парубія, якого намагалися звинуватити в радикальному націоналізмі. Тоді вдалося зібрати підписи лише приблизно десяти євродепутатів.