(Cправа наліво): Юрій Туниця, Сергій Пирожков, Олександр Ковалко.

У Національній академії наук України під головуванням віце-президента НАНУ, академіка Сергія Пирожкова відбулося перше засідання експертів міжнародного консорціуму з формування програми міждисциплінарних досліджень впливу підводних газопроводів на довкілля і сталий розвиток.

Імпульсом для проведення заходу стало прийняття Європейським парламентом 12 грудня минулого року резолюції проти будівництва «Північного потоку-2» та робота експертів 28 країн ЄС над поправками до газової директиви Євросоюзу з метою поширення її дії на підводні газопроводи, яка розпочалася 15 січня 2019 року.

Під час засідання експертів у Національній академії наук з доповіддю виступив виконавчий директор Міжнародного інституту-асоціації регіональних екологічних проблем при Західному науковому центрі НАН і МОН України, академік НАНУ Юрій Туниця. В дискусії брали участь: Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, президент Міжнародного центру порівняльного екологічного права професор Мішель Прієр (Франція), президент і виконавчий директор Центру просування економіки сталого стану професор Браян Чех (США), професор міжнародного екологічного й економічного права Університету Саленто Саверіо ді Бенедетто (Італія), голова Секретаріату науково-технічної ради НАК «Нафтогаз України» Олександр Ковалко.

За підсумками засідання експертів прийнято Комюніке, в якому акцентується увага на невідкладності міждисциплінарних наукових досліджень впливу будівництва підводних газопроводів у контексті захисту довкілля для нинішнього і майбутніх поколінь. Цей документ буде надіслано до Європарламенту, владних структур нашої держави та країн ЄC.

Прес-служба НАН України.

Фото Петра МАКАРЧУКА.