Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко виступає за розширення повноважень Комітету з питань європейської інтеграції та активізацію співпраці парламенту та уряду в питанні адаптації законодавства до норм ЄС.

Для виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС варто пришвидшити напрацювання та розгляд законопроектів, зокрема передбачених «дорожньою картою» виконання Угоди про асоціацію. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час засідання Комітету з питань європейської інтеграції (на знімку), де обговорювався стан виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Підсумовуючи розгляд і прийняття парламентом євроінтеграційних законопроектів у 2018 році, Ірина Геращенко наголосила на необхідності подачі відповідних проектів саме від уряду. Вона підкреслила, що Кабінет Міністрів повинен відігравати лідерську роль в адаптації українського законодавства до норм ЄС. Перший заступник глави парламенту вчергове звернула увагу на те, що, на жаль, більшість законопроектів у рамках імплементації Угоди подається народними депутатами, а не урядом. За її словами, часто ці законопроекти не відповідають критеріям та стандартам Європейського Союзу, внаслідок чого більшість із них відхиляється або відправляється на доопрацювання.

«Вважаю, що саме уряд має взяти на себе провідну роль у розробці і підготовці законопроектів, необхідних для імплементації Угоди і адаптації законодавства до правил ЄС. Це істотно пришвидшило б ухвалення законів, передбачених «дорожньою картою», — зазначила Ірина Геращенко.

Політик також наголосила на необхідності розширення повноважень Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції з огляду на масштабність завдання — приведення українського законодавства до норм ЄС. Водночас вона розкритикувала те, що парламент досі не призначив голову Комітету з питань європейської інтеграції.

Під час засідання заступники міністрів із питань європейської інтеграції поінформували про пріоритетні та проблемні питання виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у різних сферах та окреслили головні завдання у цій сфері.

Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова поінформувала учасників засідання про «проект постанови про утворення парламентсько-урядової спільної комісії з питань імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони» (№ 9343 від 27.11.2018).

Марія Іонова висловила переконання, що створення такої парламентсько-урядової спільної комісії істотно прискорить роботу з імплементації Угоди.

Під час обговорення представники громадських організацій також висловили готовність узяти участь у роботі такої комісії.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.