Комітет з питань запобігання і протидії корупції вирішив провести 13 березня комітетські слухання на тему: «Діяльність Національного антикорупційного бюро України, виконання покладених на НАБУ завдань, додержання ним законодавства, прав і свобод осіб» (упродовж попередніх шести місяців), а 15 травня парламентські слухання «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні».

На минулому засіданні комітет обговорив ситуацію з діяльністю військово-лікарських комісій (ВЛК), які встановлюють групи інвалідності військовослужбовцям. Народний депутат України Оксана Корчинська вже не вперше привернула увагу парламентського антикорупційного комітету до цієї проблеми — на одному з попередніх засідань комітету були присутні декілька військовослужбовців, котрі отримали тяжкі поранення внаслідок бойових дій на Донбасі, перебували в комі чи були нерухомі, їх доставляли до воєнних госпіталів гелікоптером (і що хлопці мають проблеми зі здоров’я, на жаль, видно навіть «неозброєним» оком), однак лікарські комісії визнали їх придатними до подальшої військової служби і не комісували. Учасники АТО розповідають, що з них за отримання групи інвалідності (за що передбачено соціальні виплати від держави) деякі військові медики навіть неоднозначно просили хабар. Тоді як дехто отримує групу інвалідності без тяжких захворювань, із діагнозом «гіпертонічний криз» (про що писав «Голос України» від 17 листопада 2018 року).

Комітет вирішив утворити робочу групу у складі народних депутатів та МОЗ, Міноборони, МВС, Нацполіції та органів місцевої влади для контролю за діяльністю ВЛК у кожному регіоні України.

Перший заступник голови комітету Юрій Савчук запропонував долучити до робочої групи депутатів з усіх фракцій і груп, відзначивши, що для подолання корупційної складової в питанні надання інвалідності пораненим військовослужбовцям необхідні й законодавчі зміни.

У свою чергу представник МОЗ — радник міністра охорони здоров’я Анастасія Бойчук запевнила, що у відомстві знають про проблеми з медико-соціальною експертизою військово-службовців і вже мають певні напрацювання, щоб позбутися зловживань. «Ми вирішили міняти систему, зокрема розмежувати медичну і соціальну функції», — повідомила вона. За словами А. Бойчук, нову концепцію медичної експертизи вже узгоджено з міністерствами і відомствами та обговорено за участю громадськості і невдовзі її мають розглянути на засіданні Кабінету Міністрів. Представники МОЗ пообіцяли долучитися до створеної комітетом робочої групи для перевірки діяльності лікарських комісій.

Депутати також поцікавилися, як триває створення електронного реєстру ветеранів та учасників бойових дій та інших державних реєстрів.

Анна ШЕВЧЕНКО.

ФАКТ

За офіційними даними, в зоні АТО/ООС з 2014 року було поранено майже 22 тисячі військовослужбовців, із них кожен третій має контузію або травми, 1890 осіб — бійці добровольчих батальйонів.