Єврокомісар від Болгарії Марія Габрієл, яка займається питаннями цифрової економіки та суспільними, запропонувала створити безпечну систему електронного доступу громадян до їхніх медичних досьє у всіх країнах ЄС. На її думку, в такий спосіб європейці зможуть отримати більш ефективну й термінову допомогу на території всіх країн — членів ЄС, особливо в разі надзвичайних ситуацій, коли дорога кожна хвилина.

Вона вважає, що в дигітальному медичному досьє громадян Євросоюзу мають міститися всі лабораторні дослідження, епікризи, діагностичні результати, дані про хронічні захворювання, алергії і протипоказання щодо певних ліків.

Марія Габриєл зауважила, що кілька європейських країн у цифровому режимі вже обмінюються електронними рецептами й загальною медичною інформацією про пацієнтів. І висловила надію, що до кінця 2021 року, крім Фінляндії, Естонії, Люксембургу й Чехії, ще 18 держав почнуть під егідою Єврокомісії подібний обмін. Це дозволить значно поліпшити медичне обслуговування громадян, а в разі потрапляння в аварію під час перебування в чужій країні — і врятувати життя.