Про це кореспонденту «Голосу України» сказав керівник Штабу національного спротиву в Тернополі, лідер місцевих свободівців, депутат обласної ради Володимир Стаюра. На його думку, пропозиції влади щодо амністії всіх учасників протестів в обмін на звільнення адмінбудівель, є половинчастими. 

Окрім того, вважає він, учасники Євромайдану нічого не захоплювали, а прийшли до себе додому, адже це приміщення обласної ради. «Ми погодимося лише на повне перезавантаження системи влади, — каже він. — Передусім це повернення до Конституції 2004 року, позачергові парламентські і президентські вибори. Можливо, не всі ті, хто нині з нами, з цим погоджуються, але їх не так багато, і я думаю, що зможемо їх переконати. Ми не хочемо загострення ситуації, пролиття крові, бо з обох сторін наші діти».

У Штабі національного спротиву також повідомили, що заяви на звільнення з посад уже написали перший заступник голови облдерж-адміністрації Микола Головач та заступник з економічних питань Василь Гецько. Оскільки голова облдержадміністрації Валентин Хоптян на лікарняному, то заяви поки що не підписано і заступники продовжують працювати.

Тим часом у Тернополі заборонили діяльність і символіку Партії регіонів та КПУ. Рішення про це прийняли депутати міської ради на позачерговій сесії. Вони також визнали Народну раду України органом, уповноваженим представляти інтереси народу. На території міста заборонено проводити заходи за участю Збройних Сил та правоохоронних органів з використанням зброї та спецзасобів. Буде створено загін народної самооборони. Раніше аналогічні рішення прийняли депутати обласної ради, проте суд зупинив їхню дію. Водночас суд звільнив від відповідальності чотирьох осіб, яких звинувачували в захопленні будівлі ОДА.

Зазначимо, що наразі під приводом цілодобового проведення зустрічей депутатів від ВО «Свобода» з виборцями протестувальники зайняли будинки влади у дванадцяти районах із сімнадцяти. Крім того, заяви про вихід із Партії регіонів написали голова Чортківської райдержадміністрації Степан Кобіс і голова Кременецької районної ради Андрій Гуславський.

 

Тернопільська область.