Вітаємо! 

Завтра, 10 лютого, виповнюється 75 років від дня народження Степана Васильовича Романюка (на знімку) — активного громадсько-політичного діяча, ветерана туристично-екскурсійної справи в Україні, з чим ми його та його сім’ю від усієї душі щиро вітаємо, бажаємо міцного здоров’я, нових творчих успіхів у роботі і довгих років щасливого життя.

Степан Васильович народився у простій українській сім’ї в селі Копилів Люблінського воєводства Польщі. Склалося так, що вже в однорічному віці він разом з родиною був депортований в Україну, на Рівненщину. Після навчання у будівельному училищі працював теслею, потім служив в армії. Закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка. Працював у молодіжних організаціях, майже 15 років був заступником голови республіканського Бюро міжнародного молодіжного туризму «Супутник».

У перші роки незалежності України працював виконавчим директором Київської асоціації малих і середніх підприємств та розвитку підприємництва «Кіампекс». Нині є президентом «Міжнародного туристичного агентства «Україна-Русь», віце-президентом Туристичної асоціації України, головою Української координаційної ради професійних об’єднань у сфері туризму, за що відзначений нагрудним знаком «Почесний працівник туризму України» (1998 р.), Почесною грамотою Міністерства культури і туризму (2006 р.), Подякою Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму (2017 р.), він лауреат Всеукраїнської професійної програми «Кришталевий лелека», а також удостоєний інших державних і профспілкових нагород.

Одночасно з 2005 року Степан Васильович на громадських засадах очолює Київське ветеранське правозахисне товариство депортованих українців «Холмщина» імені Михайла Грушевського, яке об’єднує депортованих українців з території Польщі в 1944-1951 роках і їхніх нащадків. З його ініціативи товариство «Холмщина» десять років тому прийняте на Генеральній асамблеї в члени Європейського Союзу вигнаних і виселених народів, в якому представляє права та інтереси депортованих українців.

Спільно з народними депутатами України у Верховній Раді були проведені комітетські слухання на тему «Трагедія українців Закерзоння — злочин комуністичного режиму», розроблений і внесений у парламент законопроект «Про вшанування жертв депортації та етнічних чисток з ознаками геноциду». За пропозицією Степана Васильовича здійснюється програма «Десять кроків для збереження історичної пам’яті», налагоджена тісна співпраця з громадськими організаціями Польщі щодо популяризації визначних особистостей Холмщини, при сприянні Львівської обласної державної адміністрації на межі трьох етнічних земель Волині, Галичини і Холмщини зведено пам’ятник «Жертвам терору і депортації українцям Холмщини в 1938-1947 роках».

Романюк автор ідеї документального телефільму «Вкрадена Вітчизна» й один з упорядників збірника «У жорнах історії», які базуються на хвилюючих спогадах і свідченнях очевидців-уродженців Холмщини, проводиться також низка інших масових заходів.

Таким чином він робить вагомий внесок у відродження національної пам’яті депортованих українців, у донесення до українського суспільства і світової спільноти об’єктивної інформації про страшні злочини, вчинені у ХХ столітті комуністичними тоталітарними режимами Радянського Союзу і Польщі, у зміцнення дружніх стосунків між українським і польським народами.

Іван ГАВРИЛИШИН, член Національної спілки журналістів України.